Desenes d’associacions del moviment Plena inclusió han llançat una campanya per convèncer ajuntaments i diputacions perquè destinin partides pressupostàries amb què finançar el Servei d’Assistència Personal per a persones amb discapacitat, seguin iniciatives com les d’ajuntaments com Barcelona, Madrid o Getafe.
“El suport facilitat per un assistent personal professional milloraria el dia a dia de milers de persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament” explica Carmen Laucirica, presidenta de Plena inclusió Espanya. Així ho constaten, també les conclusions extretes del projecte pilot que associacions de Plena inclusió van realitzar el 2021 a 15 comunitats autònomes. “Les evidències ens porten a proposar a les administracions locals i regionals que desenvolupin la figura professional de l’assistent personal”, explica Laucirica.
L’assistència personal és un recurs professional que proveeix de suports puntuals demanats per les persones amb discapacitat. Gràcies a aquest servei individualitzat, les persones poden prendre decisions sobre el seu dia a dia per viure’l amb més dignitat, com la resta de la ciutadania, des de l’aspiració legítima a una vida independent.
Cal recordar que Espanya va signar el 2008 la Convenció de Drets de les Persones amb Discapacitat, de les Nacions Unides, i que al seu text s’explicita la urgència que s’implementi un servei que ajuda a fer complir el dret d’autonomia personal i familiar de persones amb discapacitat.
Però la realitat està lluny d’aquest compliment en el nostre país. Segons dades del 2023 del Ministeri de Drets Socials, només un 0,53% de les persones amb discapacitat que reben prestacions per dependència tenen una ajuda pública destinada a l’assistència personal.