La Taula del Tercer Sector veu “imprescindible i urgent” l’aprovació del reglament de la Renda Garantida

Infografia fases implementació de la Renda Garantida // Foto: gencat

La Taula d’entitats del Tercer Sector Social de Catalunya ha reclamat avui al Govern, dia en que es posa en marxa la última fase d’implementació de la Renda Garantida de Ciutadania, que acceleri l’aprovació del reglament que ha de permetre desplegar completament i garantir aquest dret perquè és “imprescindible i urgent” davant l’escenari que s’ha obert a partir de la pandèmia de la COVID-19.

Es calcula que a Catalunya hi ha 130.000 persones que no tenen cap ingrés, segons les últimes dades d’IDESCAT (2019), i la taxa de risc de pobresa ja fa anys que està al voltant del 20%, amb una pobresa crònica, estructural i intermitent, que colpeja especialment la infància, les dones, la gent gran i les persones migrades.

“La crisi del coronavirus no és només sanitària és també una crisi social, per això és imprescindible i urgent que la Renda Garantida funcioni al 100%. És una prioritat indiscutible que persones que estan, o que estaran aviat, en una situació d’extrema vulnerabilitat puguin accedir-hi i que la tramitació sigui àgil i flexible. Hem de protegir, de manera immediata, aquestes persones que s’han quedat sense ingressos per afrontar les necessitats més bàsiques” alerta Francina Alsina, presidenta de la Taula del Tercer Sector que recorda que la garantia d’ingressos de les llars afectades per aquesta crisi és fonamental per no deixar ningú enrere. “A Catalunya, tenim un instrument que ens pot ajudar a contenir les conseqüències socials de la COVID-19 i evitar que la taxa de risc de pobresa pugi encara més, però aquesta eina no funcionarà en els seus màxims (com ja ha passat fins ara) si no disposem del reglament. Fa massa temps que ho reclamem però ara, més que mai, cal que aquest ajut es desplegui completament per assegurar el seu correcte funcionament” afegeix Alsina.

La Taula també considera insuficients els recursos d’aquest ajut, que actualment només arriba al 8% de la població catalana en risc de pobresa. Segons les últimes dades publicades pel Departament de Treball, Afers Socials i Famílies (desembre 2019), actualment hi ha 124.000 persones beneficiàries de la Renda Garantida i complements. Tot i això, segons l’última enquesta de Condicions de Vida de l’IDESCAT (2019), la població en risc de pobresa a Catalunya equival al 21%, és a dir 1.600.000 persones.

Segons la planificació establerta per aquesta prestació, a partir d’avui els imports assignats a la RGC passen a ser per a una persona adulta de 664€/mes i per a una família de dos adults i dos fills, de 1.196€/mes. Tot i aquest increment, la Taula considera que aquestes xifres són del tot insuficients i per això també cal actualizar l’Indicador de Renda de Suficiència de Catalunya (IRSC) a través del qual es calcula l’import de la RGC i que no s’actualitza des de fa 10 anys, el 2010.

Redacció/Fonts

Deixa un comentari

L'adreça electrònica no es publicarà. Els camps necessaris estan marcats amb *

Next Post

Barcelona ofereix assessorament jurídic per garantir els drets de les persones amb discapacitat durant la crisi del COVID-19

Dc abr. 1 , 2020
L’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat (IMPD) de l’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa un Servei d’Assessorament Jurídic (SAJ), per informar i orientar sobre els drets de les persones amb discapacitat en motiu de l’estat d’alarma decretat per evitar l’expansió de la COVID-19. El Servei també oferirà assessorament a […]

Butlletí de notícies

Apunta't al nostre butlletí per rebre gratuïtament al teu correu electrònic totes les notícies i articles publicats al Di@ri de la Discapacitat
[mc4wp_form id="21846"]

Calendari

maig 2020
Dl Dt Dc Dj Dv Ds Dg
 123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031