Dimecres, 22 març 2023
Dimecres, 22 març 2023
IniciDestacadesLa meitat de les persones amb discapacitat orgànica tenen una despesa d’entre...

La meitat de les persones amb discapacitat orgànica tenen una despesa d’entre 100 i 500 euros al mes vinculada a la seva condició

COCEMFE presenta el Llibre Blanc de la Discapacitat Orgànica

llibre blanc persones amb discapacitat organica
Portada del Llibre Blanc de la Discapacitat Orgànica // Foto: COCEMFE

Més de la meitat de les persones amb discapacitat orgànica d’Espanya afronten unes despeses vinculades a aquesta condició que oscil·len entre els 100 i els 500 euros mensuals, segons recull el Llibre Blanc de la Discapacitat Orgànica presentat aquest dimecres per la Confederación Española de Personas con Discapacidad Física i Orgánica (Cocemfe).

anunci guies d'arrel

La investigadora principal del Llibre Blanc, Georgina Granero, va explicar en roda de premsa que aquests sobrecostos afecten de la mateixa manera els que no tenen ingressos o les persones que guanyen menys de 500 euros al mes.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

“El que falta ho cobreix l’entorn”, ha precisat, i ha destacat com aquesta situació genera “desigualtat i empobriment” a les mateixes persones amb discapacitat orgànica i als seus amics. 

La raó, segons va explicar, té a veure amb la manca de cobertura de serveis i suports crítics per a la vida d’aquestes persones. Gairebé la meitat no tenen cobert de forma completa el tractament farmacològic que necessiten, va apuntar, quan molts presenten “multipatologies i estan polimedicats”

Va afegir que dels que necessiten suport psicosocial (psicologia, treball social, psicopedagogia) i del servei de prevenció i promoció de la salut (nutrició, dietètica), “menys del 20% asseguren tenir aquestes necessitats plenament cobertes”

De la mateixa manera, el 60% de les persones amb discapacitat orgànica requereix rehabilitació, però només el 15% gaudeix de cobertura completa per a aquests tractaments.

Falta de diagnòstic

Un altre dels seus principals problemes té a veure amb “el periple i l’odissea de cites mèdiques” que moltes persones han de superar fins a aconseguir un diagnòstic que els “permeti accedir a un tractament, determinant en el cas de les malalties degeneratives, però també de cara a demanar el reconeixement de la discapacitat”

Per a Granero, “això es deu al desconeixement mèdic, però també a una manca de percepció global de la situació”. “La discapacitat orgànica és invisible i, per tant, difícil de comunicar”, va recalcar. A més, encara que és crònica, la seva intensitat fluctua, per això aquestes persones s’enfronten a la incredulitat, a la sospita constant i al qüestionament per part de desconeguts, familiars i amics i fins i tot de l’estament mèdic. 

“Estàs exagerant o no tens mala pinta” són expressions comunes que aquestes persones escolten sovint, va assenyalar la investigadora, i que els perjudiquen a l’hora de sol·licitar un seient reservat a l’autobús o els penalitzen de cara a la seva carrera professional. 

“Hi ha molts casos d’abandonaments”, va apuntar Granero, i de persones que han hagut de sol·licitar la incapacitat sense voler-la per “l’excessiva durada de la jornada laboral, les dificultats per assistir al metge o els problemes per justificar les baixes”

El mateix passa amb els estudis, “i com que no hi ha marcs normatius clars, moltes vegades això queda en mans de la sort” o de la comprensió de la professora o l’ocupador de torn.

Segons Granero, tot plegat és resultat d’una manca d’adaptació dels entorns, que també es trasllada a l’oci. Així, el 71% dels enquestats afirma que alguna vegada ha hagut d’abandonar algun esdeveniment “per manca d’adequació” i el 60% assegura que en alguns casos no ha pogut assistir a trobades del seu interès per raons diferents (absència de bany, durada excessiva, poca accessibilitat, presència d’elements químics…). 

Soledat

D’altra banda, aquestes situacions repercuteixen a les xarxes socials i als vincles d’aquestes persones, un milió a tot Espanya. 

L’estudi assenyala que el 64% afirma comptar només amb una o dues persones de referència en cas d’imprevistos, i conclou que la discapacitat orgànica té un impacte ampli en els àmbits de l’ocupació, el benestar físic, el benestar psicoemocional, l’oci i la vida afectivosexual d’aquestes persones, amb més incidència en el cas de les dones, les persones amb menys ingressos i els més joves. 

Aquesta investigació de Cocemfe inclou entrevistes amb persones afectades, familiars i representants d’associacions, així com dades quantitatives, i destaca el reconeixement legal d’aquesta discapacitat i les millores en l’atenció sanitària com a demandes principals. 

El president de la confederació, Anxo Queiruga, va afirmar que “amb aquest Llibre Blanc volem continuar avançant en el reconeixement, visibilitat i conquesta de drets de les persones amb discapacitat orgànica i, sobretot, aportar un coneixement detallat sobre les seves necessitats i les mesures que cal prendre per garantir la seva plena inclusió i participació activa a la societat”

Al seu torn, el president del Comité Español de Representantes de las Personas con Discapacidad (Cermi), Luis Cayo Pérez, va destacar que “la discapacitat orgànica és una de les que té un deute contret més gran per part de l’Estat”, per la qual cosa “l’Estat ha de començar a saldar aquest deute amb decisions”

Va felicitar Cocemfe per haver indagat d’una manera holística, transversal, àmplia i integral una matèria no gaire explorada i haver elaborat una avantsala d’un programa d’acció, global, coherent, factible i transformador.

Font: CERMI

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content