
Un any més el sector de la discapacitat intel·lectual aprofita la celebració de la Diada de Sant Jordi per reclamar un augment del nombre de llibres en lectura fàcil a les biblioteques públiques de Catalunya.
En aquest sentit, Dincat, representant del sector de la discapacitat intel·lectual i del desenvolupament a Catalunya, afirma que actualment hi ha 42.244 llibres de lectura fàcil a les biblioteques catalanes, que representen només el 0.35% del total. Aquesta xifra és molt baixa tenint en compte que, segons dades de l’Associació de Lectura Fàcil, el 30% de la població al territori té problemes de comprensió lectora i, per tant, es podrien beneficiar d’aquest tipus de llibres i textos adaptats.
A través d’un manifest, la federació explica que són milers les persones que veuen vulnerat el seu dret a la cultura i a la informació, en no poder entendre la major part dels llibres i documents. Per això, reclama a l’administració pública i a tot el sector cultural del territori que s’impulsi la lectura fàcil (LF), el mètode de creació, adaptació i validació de documents perquè siguin més fàcils de llegir i entendre. En concret, el sector demana que s’escriguin més llibres en LF i que les editorials prenguin consciència d’aquesta necessitat, apostant per l’edició i publicació de llibres en aquest format.
Dincat alerta d’una altra problemàtica amb què es troben les persones adultes amb discapacitat intel·lectual, que moltes vegades es veuen obligades a llegir contes o llibres infantils perquè no troben novel·les escrites en lectura fàcil.
La federació també aprofita la Diada de Sant Jordi per reivindicar informació clara, de fàcil comprensió i accessible, recordant que aquesta problemàtica es trasllada en tots els àmbits socials, polítics i administratius i que, a part dels llibres, també haurien d’estar en lectura fàcil els documents oficials, els formularis, les webs, les lleis o les receptes mèdiques, entre d’altres.