Dissabte, 3 juny 2023
Dissabte, 3 juny 2023
IniciOpinióLa intolerable bretxa salarial en el nou conveni col·lectiu dels treballadors amb...

La intolerable bretxa salarial en el nou conveni col·lectiu dels treballadors amb discapacitat

bretxa salarial treballadors discapacitat conveni col·lectiu
Els CETs realitzen una gran tasca social en l’àmbit laboral de les persones amb discapacitat // Foto: gencat

La Unió de Treballadors de Centres Especials d’Ocupació (UTCEE) mostra la seva gran preocupació per la situació dels treballadors amb discapacitat en els centres especials d’ocupació a causa de la vulneració dels seus drets laborals que provoca el XV Conveni Col·lectiu d’Atenció a la Discapacitat.

Es porta temps advertint sobre la perillositat de la figura del “Centre Especial de Treball d’Iniciativa Social” i la gran pèrdua d’ocupació per a les persones amb discapacitat que la mateixa suposa. Ara aquesta subcategoria de CEE vulnera els drets laborals dels propis treballadors amb discapacitat dels Centres Especials d’Ocupació de tot Espanya en establir una diferenciació salarial en funció de la titularitat del centre on desenvolupen la seva feina.

anunci guies d'arrel

Aquesta diferència suposa que els treballadors amb alguna discapacitat que treballen en els centres especials d’ocupació amb la qualificació d’Iniciativa Social cobren menys que els mateixos treballadors amb discapacitat dels altres centres especials d’ocupació sense aquesta qualificació, tot i realitzant exactament les mateixes funcions. On és la igualtat i el respecte de drets dels treballadors? ¿Van a existir Centres Especials d’Ocupació de primera i segona categoria segons les diferències salarials? Quin sentit té aquesta diferenciació la qual cosa perjudica greument la dignitat laboral dels treballadors amb discapacitat? Sens dubte, el Conveni signat genera situacions com aquestes les quals són totalment inconcebibles i per això s’han de condemnar per ser absolutament discriminatòries i inadmissibles.

Les conseqüències reals són molt preocupants; es veuran afectats ni més ni menys que aproximadament 50.000 treballadors amb discapacitat dels 700 CEE qualificats d’Iniciativa Social. No pot prevaler el tipus d’entitat davant de les persones. A causa de les constatades dificultats que malauradament pateixen les persones amb discapacitat per accedir al món laboral, no es pot permetre que aquestes persones pateixin una nova discriminació dins dels centres especials d’ocupació. Resulta paradoxal que els centres especials d’ocupació d’Iniciativa Social, els quals haurien de vetllar perquè els treballadors no siguin discriminats, permetin aquesta diferenciació en el Conveni Col·lectiu sense cap sentit ni legal ni humà, i tot amb l’anuència de les autoritats laborals del Govern i els sindicats.

Precisament, davant d’aquesta gravíssima situació cal afegir que les organitzacions sindicals CCOO i UGT no han defensat els drets dels treballadors, ni en el contingut ni en les formes del signat. El Conveni és clarament discriminatori i en absolut s’ajusta a la legalitat vigent ni a la normativa. És un total contrasentit que aquestes organitzacions sindicals no defensin els interessos i drets dels treballadors amb discapacitat que també representen en la negociació col·lectiva; però encara és més incomprensible la seva passivitat i alineació amb algunes patronals estranyament socials davant d’una vulneració de drets com la que realitza XV Conveni Col·lectiu d’Atenció a la Discapacitat.

Des del Unió de Treballadors de Centres Especials d’Ocupació (UTCEE), es fa una crida a rectificar el conveni col·lectiu amb l’objectiu de garantir els mateixos drets laborals a totes les persones amb discapacitat.

Unión de Trabajadores de Centros Especiales de Empleo (UTCEE)

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content