Divendres, 27 gener 2023
Divendres, 27 gener 2023
IniciInclusió LaboralLa CONACEE denuncia que el nou conveni col·lectiu dels CETs posa en...

La CONACEE denuncia que el nou conveni col·lectiu dels CETs posa en perill a 55.000 treballadors

conacee conveni col·lectiu cet
CONACEE denuncia que el nou conveni estableix una discriminació // Foto: Grupo SIFU

La Confederación Nacional de Centros Especiales de Empleo (CONACEE) ha denunciat la situació de perill en la que es troben el 65% dels Centres Especials de Treball d’Iniciativa Empresarial a Espanya després que la setmana passada el BOE publiquès el XV Conveni Col·lectiu de Centres i Serveis d’Atenció a Persones amb Discapacitat, que entre altres àmbits regula els Centres Especials de Treball.

anunci guies d'arrel

Segons l’entitat, el nou conveni permetrà que determinades entitats del Tercer Sector Social, en actuació concertada amb el sindicat CCOO, expulsin a la iniciativa empresarial de la inserció laboral de les persones amb discapacitat a través dels Centres Especials d’Ocupació.

El nou Conveni Col·lectiu estableix una discriminació salarial entre treballadors amb discapacitat, que afectarà, segons la CONACEE més de 50.000 treballadors, forçant el tancament de més de 65% dels Centres Especials d’Ocupació que hi ha a Espanya i que són d’iniciativa empresarial.

Banner 300x250px EnBucle3

Aquesta denuncia ve avalada per un informe de la Comissió Nacional del Mercat de la Competència que fa especial èmfasi en que els treballadors amb discapacitat no rebran un tracte igualitari en matèria salarial per l’adscripció de la categoria del centre titular, i indica expressament que, amb la discriminació salarial entre treballadors establerta, els CETs d’iniciativa empresarial disposarien de “una menor capacitat competitiva, amb previsible impacte en la seva facturació i nivell d’ocupació, al temps que els CEEs d’iniciativa social es veurien beneficiats, en principi, al tenir despeses salarials més baixes”.

La confederació considera que aquesta aposta persegueix assegurar interessos econòmics de cert segment del Tercer Sector Social, evitant el creixement i la consolidació de la iniciativa empresarial a la integració laboral de la discapacitat a través de Centres Especials d’Ocupació que no siguin de naturalesa associativa.

Per la CONACEE la doble escala salarial està promoguda, amb la col·laboració del sindicat CCOO, per AEDIS, la organització que vetlla pels interessos de Plena Inclusió, en la defensa, entre d’altres, dels drets de les entitats que es dediquen a la integració laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament, i compta amb el consentiment exprés i suport de FEACEM la patronal que representa la majoria dels centres especials d’ocupació d’Iniciativa Social, inclosos els del Grup Ilunion de l’Organització Nacional de Cecs, els quals podran aplicar als seus treballadors aquesta mesura discriminatòria.

En 2018 aproximadament una tercera part de les persones amb discapacitat ocupades a Espanya prestaven serveis en un centre especial de treball. D’acord amb les dades del Servei Estatal d’Ocupació Pública, en 2018 dels 2.100 centres especials d’ocupació censats a Espanya, 1.343 eren centres especials d’Iniciativa Empresarial. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content