Diumenge, 2 abril 2023
Diumenge, 2 abril 2023
IniciInclusió LaboralLa Fundació CIES dona suport a les empreses per complir la quota...

La Fundació CIES dona suport a les empreses per complir la quota de 2% de treballadors amb discapacitat

Treballa des de 1992 assessorant i ajudant a empreses perquè apostin pel talent del col·lectiu

empreses compliment reserva discapacitat
Planta industrial del CET Mansol Projectes (Fundació Acollida i Esperança) // Foto: FECETC

La Llei General dels drets de les persones amb discapacitat (Reial decret legislatiu 1/2013, de 29 de novembre) obliga a totes les empreses de més de 50 treballadors a reservar un 2% dels seus llocs de treball a persones amb alguna discapacitat legalment reconeguda (igual o superior al 33%). També les administracions públiques estan obligades a reservar part dels seus llocs de treball al col·lectiu i la Llei de Contractes del Sector Públic prohibeix contractar empreses que vulnerin l’esmentada quota.

campanya atenció sanitaria

Tot i que aquesta obligació de reserva legal és herència de l’antiga LISMI (Ley 13/1982, de 7 de abril, de integración social del minusválido), malauradament encara és molt alt el percentatge d’empreses que la incompleixen.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

Conscient que cal trencar molts prejudicis sobre les capacitats i avantatges de contractar persones amb discapacitat, la Fundació CIES (Centre d’Investigació d’Economia i Societat), treballa des del 1992 assessorant i ajudant les empreses perquè apostin pel talent del col·lectiu.

Així, quan una empresa està interessada a contractar una persona amb discapacitat, la fundació, que col·labora amb la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya (FECETC), busca a través del servei d’inclusió laboral el perfil més adequat a la seva necessitat i li ofereix el suport perquè la inserció sigui un èxit. A més, fa un seguiment de la contractació i ajuda a resoldre les incidències que puguin sorgir.

Avantatges

Les empreses que compten als seus equips amb persones amb discapacitat guanyen en diversitat i riquesa social i milloren la seva imatge d’empresa compromesa i socialment responsable davant clients i competidors.

Aquesta diversitat és, alhora, font d’innovació i desenvolupament: els companys s’adonen que hi ha maneres diferents de fer front al dia a dia a la feina; els equips aprenen de l’esperit de superació i de la constància i motivació dels companys/es amb discapacitat. Tot això sense oblidar els ajuts públics i avantatges fiscals vigents per a la contractació de personal amb discapacitat.

Mesures alternatives

En alguns casos, les especificitats de l’empresa fan difícil aquesta contractació directa. La llei preveu, aleshores, la implantació a l’empresa d’unes mesures alternatives, com ara la compra de productes o contractació de serveis de centres especials de treball.

Com sabeu, els centres especials de treball són aquelles empreses on més del 70 per cent de la plantilla té alguna discapacitat. La federació agrupa una vuitantena, que poden oferir tota mena de serveis, que van des dels serveis auxiliars generals (consergeria, control d’accessos, neteja, desinfeccions, atenció telefònica, jardineria), com altres específics com bugaderia, manipulats, serveis informàtics, gestió documental, màrqueting, hotels, serveis audiovisuals…

D’altres ofereixen productes que van de la cervesa i l’aigua de mar a les conserves i salaons, melmelades, patés, equips de protecció individuals, farmacioles, gels hidroalcohòlics, guants, mascaretes, pantalles de protecció…

Enclavament laboral

Una altra forma alternativa de complir amb la normativa és mitjançant el que es coneix com a ‘enclavament laboral’. És una fórmula per la qual un treballador o grup de treballadors amb discapacitat d’un CET es trasllada temporalment a una empresa ordinària per desenvolupar una tasca relacionada amb la de l’empresa ordinària. En moltes ocasions, un enclavament és el pas previ a la incorporació del treballador del CET a l’empresa ordinària i, per tant, un exemple de plena inclusió laboral. També en aquests casos, la fundació CIES assessora i acompanya l’empresa, el treballador i el CET perquè cada projecte d’enclavament arribi a bon port.

Finalment, l’empresa pot optar per accions de mecenatge i donacions per afavorir la inclusió laboral i la creació de llocs de treball de persones amb discapacitat. Així, doncs, no hi ha excuses per incomplir la llei sobre contractació de persones amb discapacitat, un incompliment que es pot traduir en sancions de la Inspecció de Treball. El que encara hi ha, però, és força desconeixement sobre les diferents alternatives a l’abast de les empreses.

Per més informació, adreçar-se a la fundació CIES: Albert Vilariño info@fundacioncies.org www.fundaciocies.org

Secció patrocinada per

FECETC color logo

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content