La Fundació CERMI Dones ha expressat un profund lament per la decisió de les institucions europees de no sancionar l’esterilització forçada contra les dones, un pas que s’havia esperat a través de l’acord de la Directiva sobre la lluita contra la violència contra les dones i la violència domèstica. Aquesta resolució implica que l’esterilització forçada no serà considerada com un delicte a nivell europeu, deixant a cada Estat membre la discreció de decidir si prohibeixen o permeten aquesta pràctica. Només uns pocs països europeus tenen una legislació que criminalitza aquest acte.
La Fundació alerta que aquesta decisió posa en risc les dones amb discapacitat a la Unió Europea, ja que en alguns països continuen incloent l’esterilització forçada en la seva legislació. A més, critiquen que la Unió Europea no hagi inclòs el delicte de violació basat en el consentiment de la víctima, una omissió que ha rebut crítiques per part del moviment de dones a tot el continent.
Tot i això, la Directiva ofereix algunes millores als drets de les dones i les nenes amb discapacitat, com la consideració de circumstàncies agreujants quan el delicte es comet contra elles i directrius per a les autoritats en processos penals. No obstant això, la Fundació considera que la penalització de l’esterilització forçada a tota la UE, juntament amb una definició de violació basada en el consentiment, milloraria considerablement les seves vides.
Isabel Caballero, directora executiva de CERMI Dones, ha expressat la seva perplexitat davant d’aquesta decisió, afirmant que les institucions europees tenien l’oportunitat de condemnar una pràctica cruel i inhumana, i no entén per què no s’ha prohibit a nivell europeu. La Fundació CERMI Dones, per tant, continua defensant la necessitat d’una legislació més contundent per protegir les dones amb discapacitat i combatre la violència de gènere en tota la Unió Europea.