La Federació ECOM va escollir nova junta directiva en l’Assemblea General que va celebrar el passat divendres 13 de maig. La nova junta estarà presidida per Albert Carbonell (Associació MIFAS), que substitueix en el càrrec a Antonio Guillén, que ha decidit no presentar-se a les eleccions després d’estar al capdavant de l’entitat durant molts anys. Bibiana Bendicho (Aspid Lleida), també agafa la vicepresidència d’ECOM en substitució d’un altre històric en la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, Josep Giralt.
Així, la nova Junta Directiva de la Federació ECOM comptarà amb la participació de 9 entitats federades i estarà conformada per 11 persones, 9 d’elles dones i 2 homes. D’aquestes 11 persones, la majoria tenen una discapacitat física i/o orgànica reconeguda.
Concretament queda composada per: Albert Carbonell, Presidència (Associació MIFAS); Vicepresidència: Bibiana Bendicho (Aspid Lleida); Secretaria: Carme Garrido (Associació EntreTots); Tresoreria: Rosa Masriera (Fundació Esclerosi Múltiple de Catalunya, FEM); Vocalies: Montserrat García Blasco, Lliga Reumatològica Catalana; Marta Rodríguez González, Associació de Pares per a la Integració de nens Discapacitats a l’Escola Pública (APINDEP); Carla Tortadès, Associació Disminuïts Físics d’Osona (ADFO); Elisenda de la Torre Hervera, Lliga Reumatològica Catalana; Ana Suñé Peremiquel, Fundació Institut Guttman; Letícia Esporrín Sanclemente, Associació Catalana de Persones amb Malalties Neuromusculars; i Artur Altabàs Molina, Associació MIFAS.
Una política continuista
La nova Junta Directiva té per davant quatre anys de mandat per aplicar una política continuista. Així, la promoció de la vida independent de totes les persones amb discapacitat física i/o orgànica dins la comunitat, fomentant l’exercici del seu dret a decidir sobre les seves pròpies vides, seguirà sent el pilar principal de les reivindicacions de la Federació ECOM per avançar cap a la plena inclusió del col·lectiu.
Com a principals reptes lluitarà perquè el Govern de Catalunya aprovi finalment el decret que ha de regular en el territori català l’assistència personal, d’acord al model d’assistència personal que ECOM ve defensant des de 2007.
Així mateix, treballaran perquè s’activin polítiques d’habitatge efectives per garantir el dret a decidir on, com i amb qui viure.
De la mateixa manera, la Federació seguirà treballant per la promoció i la defensa del dret a l’accessibilitat universal en tots els àmbits de la vida, i en tots els territoris, exigint l’acompliment de la Llei d’Accessibilitat i reivindicant l’aprovació i el desplegament del Codi d’Accessibilitat de Catalunya.
A meś d’aquests objectius, la nova junta directiva seguirà promovent un nou model i una estratègia d’ocupació per a les persones amb discapacitat física i/o orgànica, que s’ajusti a la realitat del mercat de treball i de les persones, enfortint el model d’inserció laboral en el mercat ordinari de treball i el model de Centres Especials de Treball d’Iniciativa Social.
També l’oci i l’esport seran àmbits pels quals treballarà la Federació ECOM per tal de fomentar que aquests siguin inclusius. A la vegada potenciarà el seu treball en l’àmbit de la salut, reforçant l’aposta per un model d’atenció biopsicosocial.
La nova junta directiva també s’ha proposat seguir promovent la integració de la perspectiva de gènere en la pròpia federació i en les polítiques públiques per tal de visibilitzar i revertir la doble discriminació que pateixen les nenes i dones amb discapacitat física i/o orgànica.
Per últim, a nivell intern, la nova junta treballarà per enfortir la federació com a agrupació d’entitats que treballen coordinadament, tot fomentant la participació interna i el treball en xarxa, i reforçar la imatge pública i el reconeixement de l’entitat com a referent del sector de la discapacitat física i/o orgànica de Catalunya.