L’informe “Acceso y participación al Voluntariado en España”, elaborat per la Federació Catalana de Voluntariat Social (FCVS) amb finançament del projecte europeu VERA, analitza qui fa voluntariat, qui no, i per què. El document, presentat aquest divendres 22 de novembre, posa el focus en els col·lectius que troben més dificultats per participar en accions voluntàries i proposa estratègies per superar aquestes barreres.
L’autora de l’informe, Montse Fernández, investigadora i docent especialitzada en gènere i cura, assenyala que les persones amb recursos econòmics limitats o feines precàries, entre les quals hi ha moltes persones migrants, són un dels grups més exclosos del voluntariat. “Treballar en precari sovint implica no tenir temps per dedicar a tasques voluntàries, per molt que agradin”, explica Fernández.
Les absències més destacades en el voluntariat
L’informe identifica quatre col·lectius que estan clarament infrarepresentats: Dones amb menors o persones dependents a càrrec; persones en situació de precarietat econòmica i manca de recursos; persones amb poca xarxa social o comunitària; i persones amb diversitat funcional intel·lectual o sensorial.
Aquest estudi, basat en dades de la Plataforma del Voluntariado de España, inclou informació de més de 12.000 voluntaris i ofereix una perspectiva feminista i inclusiva, poc explorada fins ara.
Qui són els voluntaris a Espanya?
El perfil majoritari del voluntariat a Espanya és femení i d’edat avançada. El 60% són dones, i el 59% tenen 55 anys o més. A més, el 86% són persones nascudes a l’Estat espanyol i el 56% tenen estudis universitaris. Les dones participen més en activitats relacionades amb l’aprenentatge o la cura, mentre que els homes solen començar després dels 55 anys, principalment en àmbits esportius, sociosanitaris o de protecció civil.
Mentre que les dones accedeixen al voluntariat per millorar experiències laborals o acadèmiques, molts homes ho fan per ocupar el temps lliure o establir noves relacions socials. Aquesta dualitat evidencia desigualtats de gènere en la forma com es participa i s’accedeix al voluntariat.
Democratitzar el voluntariat: reptes i propostes
El president de la FCVS, Ramon Nicolau, destaca que el voluntariat és una eina fonamental per reforçar la democràcia i la cohesió social: “Hi ha milions de persones que dediquen temps a accions solidàries, promovent una societat més cohesionada i justa”.
Per avançar en la inclusió, l’informe fa tres propostes clau. En primer lloc proposa promoure crides de voluntariat que incloguin perfils socioculturals diversos (gènere, origen, edat, nivell educatiu). També reclama integrar persones amb poca participació comunitària en els projectes de voluntariat. I per últim, proposa crear estratègies per facilitar la comprensió dels projectes voluntaris a les persones que desconeixen en què consisteixen.
Aquestes mesures pretenen reduir les desigualtats d’accés i reforçar el paper transformador del voluntariat com a motor de canvi social. Amb aquesta anàlisi, la FCVS posa les bases per construir un voluntariat més divers, accessible i representatiu de la societat.