Dimecres, 15 gener 2025
IniciENTITATSECOM celebra 10 anys de voluntariat inclusiu amb els I Reconeixements InDRET...

ECOM celebra 10 anys de voluntariat inclusiu amb els I Reconeixements InDRET a la gestió Inclusiva del Voluntariat

Ha atorgat el distintiu de bones pràctiques en la gestió inclusiva del voluntariat a cinc iniciatives que treballen activament per promoure la diversitat en l’acció voluntària

Reconeixements-Indret_ECOM voluntariat inclusiu
Foto de família dels I Reconeixements InDRET a la gestió inclusiva del voluntariat // Foto: ECOM

En commemoració del Dia Internacional del Voluntariat, ECOM va lliurar dimarts passat els I Reconeixements InDRET a la Gestió Inclusiva del Voluntariat, celebrant el 10è aniversari del seu programa emblemàtic de voluntariat inclusiu, l’InDRET. Marta Obdulia, gerent d’ECOM, ha explicat que l’entitat fa més de 50 anys que treballa en accions de voluntariat i que en aquests últims 10 anys, l’entitat ha anat donant forma a l’InDRET, un programa de voluntariat inclusiu creat des de les persones voluntàries. “Avui és la seva consolidació”, ha afirmat Obdulia.

El programa de voluntariat inclusiu d’ECOM, InDRET, es fonamenta en dos valors clau: la inclusió i la igualtat de drets. Des de la visió que totes les persones, independentment de les nostres característiques, tenim el mateix dret a fer voluntariat i hem de tenir les mateixes oportunitats de fer-ne. I amb la concepció que el voluntariat pot esdevenir una eina per avançar en la inclusió social de les persones que es troben en situacions de risc d’exclusió social, com és el cas de les persones amb discapacitat.

La cerimònia, celebrada al CaixaFòrum de Barcelona, ha comptat amb la presència de destacats representants del govern i les institucions, incloent l’Alba Barnusell, presidenta delegada de l’Àrea de Sostenibilitat Social, Cicle de Vida i Comunitat de la Diputació de Barcelona; Xavier Godàs, director general d’Acció Cívica i Comunitària de la Generalitat de Catalunya; i Ma. Eugènia Gay, segona Tinenta d’Alcaldia i Regidora de Drets Socials, Cultura, Educació i Cicles de Vida de l’Ajuntament de Barcelona.

-PUBLICITAT-

En Marc Buxaderes, monologuista, còmic i actor, ha realitzat la ponència ‘Posa una persona amb discapacitat a la teva vida’ i, en aquesta, ha explicat la seva experiència fent xarxa per aconseguir tots els seus objectius amb professionals i organitzacions que aposten per la inclusió. “Ens hem de multiplicar, necessitem empremta i amor propi”, ha afegit Buxaderes, destacant la importància de la sensibilització, “una tasca que podem aconseguir sols”.

L’InDRET és el programa de referència per a les persones amb discapacitat interessades en el voluntariat i per a les organitzacions que desitgen adoptar un model inclusiu de gestió del voluntariat. Amb una experiència de més de 10 anys en la gestió d’un equip divers, que abasta edats de 16 a 80 anys, representa set nacionalitats diferents, i el 47% de les participants tenen una discapacitat reconeguda. Amb aquest programa ECOM ha aconseguit consolidar un model exemplar de foment del voluntariat inclusiu.

“El model de foment de voluntariat d’ECOM està basat en l’accessibilitat universal i vol garantir els drets de tothom”, ha explicat Albert Carbonell, president d’ECOM, que ha agraït la presència de les institucions i, sobretot, la feina de l’equip de voluntariat d’ECOM. Reconeixements InDRET

Els Reconeixements InDRET de bones pràctiques en la Gestió Inclusiva del Voluntariat són un distintiu creat per ECOM per reconèixer l’esforç d’organitzacions i projectes que treballen activament per promoure la diversitat en l’acció voluntària.

Aquest primer any, les cinc iniciatives reconegudes amb els I Reconeixements InDRET a la Gestió Inclusiva del Voluntariat són les següents:

  • Federació Catalana del Voluntariat Social: Xarxa d’entitats sense ànim de lucre que treballa pel foment, la promoció i el reconeixement del voluntariat social a Catalunya, amb una incidència política que busca destacar la valuosa contribució del voluntariat i l’associacionisme a la millora democràtica del país.
  • Pere Claver Grup: Organització privada sense ànim de lucre i d’economia social amb més de 75 anys d’experiència, que ofereix serveis públics a través d’un equip de més de 800 professionals, destacant pel seu abordatge integral, comunitari i d’alta especialització en salut mental i discapacitat intel·lectual.
  • Associació Inclús: Entitat sense ànim de lucre nascuda després de 4 edicions de l’Inclús, el Festival Internacional de Cinema i Discapacitat de Barcelona, amb l’objectiu de promoure les obres audiovisuals sobre diversitat funcional i donar a conèixer la realitat de les persones amb discapacitat des d’un punt de vista diferent.
  • Voluntaris 2000: Entitat sense ànim de lucre nascuda el juliol de l’any 1992 amb l’objectiu de mantenir el moviment de voluntariat sorgit arran dels Jocs Olímpics de Barcelona’92, participant activament en la vida pública de Barcelona i col·laborant en la preparació i organització d’actes esportius, culturals i socials.
  • Associació Coordinadora d’Ajuda Unida: ONG sense ànim de lucre constituïda el 1997 a Terrassa, que treballa en favor de les persones en risc d’exclusió social a la societat local i els pobres d’altres països en vies de desenvolupament.

Els Reconeixements InDRET, amb la intenció de ser reconeguts pel seu caràcter honorífic, reconeixen aquestes organitzacions com a referents en la promoció de la diversitat i la inclusió en l’àmbit del voluntariat. Les iniciatives premiades han rebut el guardó “NUS”, una obra de l’escultor Jordi Esteve.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES