Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciRECERCA I TECNOLOGIALa Federació ASEM reclama garantir l’accés a les teràpies gèniques de les...

La Federació ASEM reclama garantir l’accés a les teràpies gèniques de les persones amb malalties neuromusculars

Amb motiu del Dia Internacional dels Assajos Clínics, que es va celebrar el passat 20 de maig

campanya 25N diba
dia internacional assajos clínics teràpies gèniques
Cartell del Dia Internacional dels Assajos Clínics // Foto: Federació ASEM

La Federació Espanyola de Malalties Neuromusculars (Federació ASEM) ha reclamat “més inversió” per impulsar la investigació en totes les fases: desenvolupament d’estudis preclínics; identificació de causes genètiques; disseny d’estratègies terapèutiques; i realització d’assajos clínics. Però també, per “garantir l’accés i l’assequibilitat de les teràpies gèniques un cop s’hagin desenvolupat i aprovat”, explica la coordinadora del Centre de Referència Nacional de malalties neuromusculars rares de l’Hospital 12 d’octubre a Madrid i membre del Comitè d’Experts de Federació ASEM, la doctora Cristina Domínguez González.

La gran majoria de malalties neuromusculars són d’origen genètic i no hi ha tractaments curatius per a elles. Per això, amb motiu del Dia Internacional dels Assajos Clínics, que es va celebrar el 20 maig, Federació ASEM va insistir en la necessitat de donar suport a la investigació i dotar-la dels recursos suficients per al seu desenvolupament i subratlla el paper “crucial” dels assaigs clínics en el camp de la investigació mèdica en generar evidències científiques sobre la seguretat i eficàcia de nous tractaments.

Teràpies gèniques

Un dels camps que ha experimentat un desenvolupament més gran en la investigació de les malalties neuromusculars en els últims anys és el de la medicina personalitzada amb les teràpies gèniques, les quals a través de diferents estratègies, “tenen l’objectiu de resoldre l’alteració genètica que condiciona el desenvolupament de la malaltia, ja sigui mitjançant la modificació directa de l’ADN o l’ARN de les cèl·lules del pacient o bé mitjançant la introducció d’una còpia sana del gen a través d’un vector que dirigeix el material genètic a les cèl·lules objectiu”, exposa la doctora Cristina Domínguez.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

Tot i això, el desenvolupament d’aquestes teràpies suposa un gran desafiament tècnic i de seguretat, requerint una gran inversió en ser necessari l’ús de tecnologia i eines avançades. “Actualment hi ha múltiples teràpies gèniques en fases molt avançades de recerca, algunes ja en fases d’assaig clínic, com a la distròfia muscular de Duchenne, a la malaltia de Pompe ia alguna miopatia congènita i d’altres ja aprovades com a l’Atròfia Muscular Espinal”, apunta la professional de l’Hospital 12 d’octubre.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content