28.3 C
Barcelona
Dissabte, 8 agost, 2020

La desocupació de les persones amb discapacitat té rostre de dona major de 45 anys

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
desocupació discapacitat dona major 45 anys
La feina és un dels principals eixos de la inclusió de les persones amb discapacitat // Foto: Escola El Xaloc

Segons dades de l’últim Informe de Mercat de Treball de les Persones amb Discapacitat 2019, elaborat pel Servei Públic d’Ocupació Estatal (SEPE) i analitzat per la Fundació Adecco, el 35% de les persones amb discapacitat té ocupació o el busca. De les 1.860.600 persones amb discapacitat en edat de treballar, 651.700 eren actius. No obstant, la inactivitat segueix sent molt alta, i augmenta notablement amb l’edat i el grau de discapacitat reconegut.

Les persones amb discapacitat i la xacra de la inactivitat

La població en edat laboral a Espanya continua amb una tendència a la baixa. pel contra, el nombre de persones amb discapacitat no deixa d’augmentar, arribant el 6,19% de la població en edat laboral total, sent la xifra més elevada del període.

L’any passat es comptabilitzaven 1.840.700 persones amb discapacitat en edat laboral, xifra que avui arriba 1.860.600, és a dir un 1,08% més. Aquest augment també s’ha vist reflectit en el nombre de persones actives que ara registra 651.700 persones amb discapacitat, enfront de 647.200 a finals de l’any passat.

El marge de millora és encara molt gran i, malgrat els avenços, la inactivitat segueix sent una de les principals característiques de les persones amb discapacitat en edat laboral. Els inactius representen el 22,29% a les persones sense discapacitat, però arriben al 65% a persones amb discapacitat. No hi ha diferències molt grans per sexes, però sí per edat: les tres quartes parts es concentren en els majors de 45 anys, i també per grau de discapacitat.

Tot i així, el nombre d’ocupats amb discapacitat està en augment des de l’any 2014. Aquest augment es palpa sobretot en el sector serveis, l’únic sector que ha mantingut un increment constant en tots i cadascun dels anys, acumulant un augment del 27,35% i que concentra la major part dels afiliats espanyols, al estar la nostra economia basada en aquest sector: 75,53% per a les persones sense discapacitat i 83% per a les persones amb discapacitat.

Creix el nombre d’afiliats a la seguretat social

Les dades d’afiliacions a la Seguretat Social mostren un gran dinamisme en l’ocupació. A Espanya, el nombre d’afiliats creix més del 3% anual des del 2014, aconseguit en 2018, 18.914.563 afiliats. Les persones amb discapacitat afiliades estan creixent per sobre de la mitjana, concretament en un 7,73% i, en els últims cinc anys ha acumulat un augment del 40,73%, registrant en 2018 la xifra més alta amb un nombre d’afiliats de 269.736, el que representa el 1,43% del total dels treballadors cotitzants.

Aquest augment s’ha produït en totes les províncies espanyoles, registrant millors dades a Jaén, Albacete i Castelló, amb un increment de més del 60%.

Tendència alcista de les contractacions de persones amb discapacitat

La contractació de les persones amb discapacitat augmenta un 10% respecte l’any passat. En termes absoluts això representa 30.815 contractes més, anotant 339.161 contractes registrats en total. Si mirem enrere, la contractació de les persones amb discapacitat ha registrat un augment del 106,77% des del 2007, davant l’augment del 19% dels treballadors sense discapacitat.

El nombre de persones contractades amb discapacitat respecte a l’any anterior ha augmentat un el 8,22%, enfront del 3,60% de les persones sense discapacitat. Són 154.468 les persones amb discapacitat contractades en 2018, el que representa un 2,04% del mercat laboral. Aquest augment es concentra en les comunitats autònomes de Melilla (4,34%) i Ceuta (3%), seguit pel Principat d’Astúries (2,47%).

Les dades reflecteixen diferències per sexe i edat en la contractació; els homes tenen una representació més elevada que les dones: 61,37% dels contractes signats per homes i 38,63% per dones. I només el 7,01% dels contractes es formalitzen amb persones amb discapacitat menors de 25 anys, enfront del 20% d’aquest mateix grup d’edat de persones sense discapacitat.

No obstant això, és en aquests grups d’interès (majors de 45 i menors de 25 anys) on més ha augmentat la contractació de les persones amb discapacitat respecte a l’any anterior i ho ha fet amb un 13,46% en menors de 25 i 13,69% en majors de 45 anys, molt per davant de l’augment que s’ha registrat en el tram d’edat 25 a 44 (6,13%).

“Sens dubte cal celebrar la velocitat en la qual estan augmentat les contractacions de persones amb discapacitat ja que és reflex de l’avanç de la nostra societat i d’una presència cada vegada més gran de les persones amb discapacitat en el nostre mercat de treball. No obstant això, encara queda molt camí per recórrer i una de les grans barreres segueix sent la inactivitat. Hem de treballar de la mà de les empreses; però també de les famílies de les persones amb discapacitat, perquè vegin l’ocupabilitat en les empreses ordinàries com una possibilitat i una via cap a la plena inclusió “– assegura Francisco Mesonero, director general de la Fundació Adecco.

On treballen les persones amb discapacitat?

Segons el SEPE, es comptabilitzen 481.000 persones amb discapacitat ocupades o el que és el mateix el 74% de la població activa amb discapacitat té feina. Un 89% són assalariats i el 10,85% restant són autònoms.

El perfil més freqüent del treballador amb discapacitat no varia notablement. Treballa en el sector serveis, contractat per compte aliè en un percentatge cada vegada més gran, i està guanyant pes en el sector privat. El contracte temporal està guanyant terreny al indefinit que segueix sent el majoritari, igual la parcialitat que és cada vegada major, enfront de la jornada completa.

La formació, el taló d’Aquil·les

La formació és un factor determinant a l’hora de garantir l’accés al mercat laboral de les persones amb discapacitat i el taló d’Aquil·les en la inclusió laboral de les persones amb discapacitat. El 43% dels demandants d’ocupació té només estudis primaris i el 32% educació secundària obligatòria, mentre que aquells que tenen Graus Mitjà o Superior de FP representen el 13,26% i únicament un 4,73% té estudis universitaris. Segons Francisco Mesonero, “S’ha de fomentar que les persones amb discapacitat es formin i millorin la seva ocupabilitat a través de certificats de professionalitat, major accés a la formació professional tant mitjana com a superior i a estudis universitaris; la inclusió laboral ha de començar a les etapes educatives i formatives o no podran competir en igualtat de condicions en el mercat laboral “.

En aquesta línia, cal encoratjar tant als joves com als més grans a formar-se per no quedar-se fora del mercat laboral. En 2018, tan sols el 5,5% dels contractes a persones amb discapacitat es van signar amb treballadors universitaris (18.747) i el 7,2% en persones amb grau FP superior (24.527). La majoria s’han realitzat en persones amb educació secundària, representat així un 36,8% del total de les contractacions. Cal destacar que, un any més, les dones amb discapacitat són majoria únicament en la contractació realitzada a persones amb estudis universitaris. En nombres absoluts, 11.105 contractes s’han signat per dones amb discapacitat amb formació universitària, enfront de 7.642 contractes en els homes universitaris amb discapacitat.

Es destaca una disminució general en el nombre de demandants aturats de llarga durada en tots els nivells formatius; tot i així, aquesta disminució és més ràpida en els demandants sense discapacitat que en aquells amb discapacitat. També cal esmentar que, en les persones sense discapacitat, la diferència per sexes és molt més notable que en els que tenen discapacitat.

Fundació Adecco

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

Campanya de l’Ajuntament de Barcelona per apropar el Servei de Teleassistència Municipal

L’Ajuntament de Barcelona ha engegat una campanya per apropar el Servei de Teleassistència Municipal a prop de...

també pot interessar-te

- Advertisement -