31.4 C
Barcelona
Dimarts, 11 agost, 2020

Aplicacions mòbils per a persones amb mobilitat reduïda

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...
Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya
aplicacions-mòbils-persones-mobilitat-reduïda
Hi ha multitud d’aplicacions mòbils per a persones amb mobilitat reduïda // Foto: Imperdibles Xavi Dua

Voldria parlar d’aquelles aplicacions que estan destinades per a l’accessibilitat i mobilitat de persones amb diversitat funcional. Primer començaré per aquelles que han estat creades per fundacions com Telefònica i Vodafone on són les persones amb mobilitat reduïda les que han d’omplir les dades dels espais locals establiments públics valorant i emplenat les dades de la seva accessibilitat.

Aquestes aplicacions es queden obsoletes ràpidament perquè les persones amb diversitat funcional no sempre tenen l’energia suficient ni el temps com per estar al dia amb l’emplenat d’aquestes aplicacions, sent així que entre tantes aplicacions diferents es queden a mitges i amb molt poca informació i la una per l’altra la casa per escombrar.

Hauríem de fer servir aquelles aplicacions més populars o sigui aquelles aplicacions que la resta de la població fa servir normalment per desplaçar-se, moure i buscar establiments i no fer servir unes aplicacions específiques com si d’un gueto es tractés. Això és exclusió i no inclusió. Vindria a ser com una cosa racista que en el cas de les persones amb diversitat funcional (altre temps anomenada persones amb discapacitat) es diu #capacitisme, el mateix que el cas del #racisme.

Hauríem d’estar usant aplicacions generals com fa servir la majoria de persones, per exemple Google Maps. I no és que vulgui fer propaganda sinó que m’atinc a una realitat.

Fa uns dies he llegit que Google Maps ha creat la possibilitat de facilitar la mobilitat per la ciutat de persones amb diversitat funcional o mobilitat reduïda. Si fos així veuríem el símbol internacional d’accessibilitat SIA (sigles que corresponen al símbol internacional d’accessibilitat), el símbol de la cadira de rodes situat dalt al costat de les altres icones de cotxe, transport públic, persona a peu i persona en bicicleta i no en un lloc no evident com si es volgués amagar a les persones amb diversitat funcional, havent de prémer l’opció “Transport Públic” i després assenyalar l’opció “mobilitat reduïda”. Això només serveix per enganyar la gent perquè encara que et digui què recorreguts pots fer en bus o en metro en cadira de rodes la realitat és una altra. Normalment i parlo per la ciutat on jo visc que és Barcelona, ​​si Google Maps ens volgués fer un veritable favor col·locaria el símbol de la cadira de rodes dalt a la barra junt amb les altres icones de mobilitat. Google Maps disposa de la tecnologia suficient com per saber les cotes d’altura, quins llocs estan en zones altes ja que quan programes un recorregut amb bicicleta mostra un gràfic del tipus d’inclinació o de quota d’altura que hauràs de superar. Llavors si tenen aquestes dades, quan algú demanés anar del punt A al punt B en cadira de rodes podrien aparèixer els diferents recorreguts recomanats des del més curt al més llarg mostrant visualment amb un tipus de degradat de colors, sent el verd el color fàcil, el groc intermedi i el vermell el molt complicat, facilitant així el poder triar per on anar d’un punt a un altre només amb una mirada. Hi haurà gent que prefereixi anar pel camí curt i més complicat en usar una cadira de motor elèctric o anar pel més llarg però més planer ja que pot ser faci servir una cadira manual.

Ara vaig a explicar una altra utilitat que hauria de tenir implementada l’aplicació Google Maps. Em refereixo a la valoració d’establiments amb accessibilitat o amb detalls útils per a persones amb diversitat funcional, tinguin mobilitat reduïda o capacitat visual o sensorial o el que sigui. Dic això perquè estaria molt bé que Google Maps afegís als formularis d’aquests establiments que es volen anunciar a Google Maps, no seria gens difícil que en omplir dades com “tinc un restaurant amb cuina mediterrània” o tinc per posar la seva adreça les seves fotos o altres dades. Estaria molt bé que els donessin l’opció d’assenyalar en el formulari si és accessible en la seva entrada, si disposen de lavabos adaptats, si disposen de carta vegana, si disposen de carta sense gluten, si tenen menú escrit en braille … milers d’altres detalls. Dic això perquè seria molt més fàcil que fossin els establiments els que s’interessen per assenyalar aquestes dades i que no fossin els usuaris els que hagin de passar pels establiments i hagin de dir aquest lloc no és accessible o si accessible perquè és més fàcil que cada un que omple el formulari es tingui cura de les dades del seu establiment que no estar esperant que les persones amb mobilitat reduïda estiguin visitant tots els locals de la ciutat ja que normalment ens trobem amb grans dificultats i molts disgustos com ara lavabos adaptats ocupats per bicicletes o que s’usen com vestidors i de vegades com a magatzems de caixes de cervesa taules i cadires de terrassa, material d’higiene, rotllos de paper de vàter, galledes per fregar i altres productes de neteja o sigui que menys medalles a Google Maps… Hi ha altres aplicacions i que es posin les piles per oferir eines reals i útils al col·lectiu de persones amb diversitat funcional, que es deixin de tonteries i facin la feina que han de fer i no marejar la perdiu.

Xavier Duacastilla Soler –  Imperdibles Xavi Dua

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

1 COMENTARI

  1. Totalment d’acord amb l’article. L’informació sobre l’accessibilitat de qualsevol establiment, a de ser facilitada pel propi propietari i hauria de ser OBLIGATORI que estigui disponible ja sigui al propi Google Maps, com a altres plataformes com Tripadvisor, Booking, etc. En tot cas, hem de ser nosaltres els usuaris qui amb la nostre experència, enriquir l’informació amb les nostres opinions, però mai ser la font principal.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Federació SMC renova la seva web per millorar els continguts i fer-los més accessibles

La Federació Salut Mental Catalunya ha renovat la seva pàgina web amb...

Obrint camins

He estat meditant sobre la conveniència d'escriure un article com aquest. La veritat és que sóc...

Nova font amb jocs d’aigua accessibles per als infants al barri de Canyelles a Barcelona

El barri de Canyelles del districte de Nou Barris disposa des de l’1 d’agost d’una nova font...

La Fundació “La Caixa” fa 780 insercions laborals de persones amb risc d’exclusió a Catalunya

La Fundació “La Caixa” ha facilitat 4.529 contractacions laborals per a persones amb risc d’exclusió social a...

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla de xoc en salut mental...

també pot interessar-te

- Advertisement -