Dijous, 7 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDRETSFiscalia, associacions bancàries i el Banc d’Espanya signen un protocol per “assegurar...

Fiscalia, associacions bancàries i el Banc d’Espanya signen un protocol per “assegurar l’autonomia financera” de les persones amb discapacitat

Amb l’objectiu de garantir la inclusió financera de les persones amb discapacitat i adaptar les pràctica de les entitats bancàries a la nova legislació

campanya 25N diba
conveni autonomia financera persones amb discapacitat
Representants de la Fiscalia, les entitats bancàries i el Banc d’Espanya durant la signatura del conveni // Foto: Banc d’Espanya

La Fiscalia General de l’Estat, les associacions bancàries (AEB, CECA i Unacc) i el Banc d’Espanya van signar aquest dimarts un protocol de col·laboració per garantir l’autonomia financera de les persones amb discapacitat en relació amb els serveis i els productes bancaris.

En concret, aquest conveni asseu les vies perquè la pràctica bancària s’adeqüi al nou tractament legal a la discapacitat marcat per la legislació, “que potencia que les persones amb discapacitat puguin prendre les seves decisions de forma autònoma, i pretén col·laborar en l’impuls progressiu de les adaptacions necessàries perquè puguin operar per ells mateixos en l’àmbit bancari, incloent-hi, entre d’altres, la informació en llenguatge accessible”.

cançons que acaben en fade out

L’acord també preveu la constitució d’un grup de treball “estable”, en el si del qual s’estudiï la funció que han d’exercir les noves figures de suport reconegudes per la llei de discapacitat i s’analitzin també les qüestions pràctiques que se’n derivin. “conjugant-les amb la seguretat jurídica que requereix l’activitat bancària”.

La norma esmentada va eliminar les incapacitacions i amb elles els tutors legals, cosa que va ajudar a desjudicialitzar la vida de les persones amb discapacitat, i va establir un sistema de provisió de suports, en què adquireix especial rellevància el guardador de fet. Aquesta figura constitueix un tipus de suport informal, sense aval judicial, que ve a ser exercit habitualment per la família i el paper de la qual en l’operativa bancària ja ha estat canalitzat en un document consensuat, “que veurà la llum de forma immediata”.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

El protocol signat també contempla un funcionament “dinàmic” del grup de treball que abordarà els problemes que l’adequació a la llei produeixi el dia a dia de l’operativa bancària, “de manera que no només es proposin solucions, sinó que aquestes s’apliquin” de manera àgil i eficient en benefici del col·lectiu, la defensa dels drets de la qual és una de les comeses de la Fiscalia”.

El conveni ha estat subscrit al Banc d’Espanya –que intervé com a observador– pel director general de Conducta Financera i Bitllets del regulador, Alberto Ríos; per la fiscal de sala de Discapacitat i Majors, María José Segarra; i pels secretaris generals de les tres associacions bancàries, Javier Rodríguez, de l’Associació Espanyola de Banca (AEB); Fernando Conlledo, de la Confederació Espanyola de Caixes d’Estalvis (CECA), i Cristina Freijanes, de la Unió Nacional de Cooperatives de Crèdit (UNACC).

Protocol de protecció patrimonial

Així mateix, la Fiscalia i les associacions bancàries van signar també un segon protocol complementari, que té com a objecte la protecció dels interessos patrimonials de les persones amb discapacitat o que es troben en determinades situacions de vulnerabilitat.

Aquest conveni articula una “fluida comunicació” entre els bancs i les fiscalies territorialment competents per a la posada en coneixement d’aquelles situacions que puguin posar en perill la seguretat econòmica del titular, “en revelar situacions d’abús o influència indeguda en voluntat”, i que activarà la investigació del Ministeri Fiscal.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content