Dilluns, 24 març 2025
IniciDRETS i JUSTÍCIAEntra en vigor la reforma civil i processal per al suport de...

Entra en vigor la reforma civil i processal per al suport de les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat jurídica

La Llei 8/2021, impulsada pel CERMI, adaptat l’ordenament jurídic a la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat

reforma del codi civil tribunal superior de justicia de catalunya
Seu del Tribunal Superior de Justícia a Catalunya // Foto: Wikimedia Commons

Avui entra en vigor la Llei 8/2021, de 2 de juny, per la qual es reforma la legislació civil i processal per al suport a les persones amb discapacitat en l’exercici de la seva capacitat, i que suposa una profunda reforma de diverses normes, entre elles el Codi Civil estatal i la Llei d’enjudiciament civil.

Aquesta reforma, impulsada pel Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) adapta l’ordenament jurídic espanyol a la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat, que estableix la igualtat i la no discriminació quant a la capacitat jurídica vers aquest col·lectiu.

A la pràctica això es tradueix en que les persones subjectes a incapacitació o en procés d’això poden sol·licitar a l’autoritat judicial la revisió de les mesures que s’haguessin establert d’acord amb el sistema anterior i, en cas de no produir-se aquesta sol·licitud, es realitzarà la revisió d’ofici.

La reforma, aprovada abans de l’estiu, imposa també el canvi d’un sistema en què predomina la substitució en la presa de les decisions que afecten les persones amb discapacitat per un altre basat en el respecte a la seva voluntat i preferències. La persona, com a regla general, serà l’encarregada de prendre les seves pròpies decisions.

De la mateixa manera, totes les mesures de suport adoptades judicialment seran revisades periòdicament en un termini màxim de tres anys o, en casos excepcionals de fins a sis, i en tot cas davant de qualsevol canvi en la situació de la persona que pugui requerir la seva modificació.

Pel que fa a la reforma de el Codi Civil, s’estableix com a element central el suport a la persona que ho necessiti (encara que no disposi de certificat de discapacitat), però en cap cas la substitució de la seva voluntat ni la privació de drets, ja siguin patrimonials, personals o polítics. Aquest model permetrà que s’estableixi el suport necessari per a cada decisió, adaptant-se i acomodant als àmbits d’autonomia de cada persona i de la seva situació. Així, s’eliminen la incapacitació, la tutela i la pàtria potestat prorrogada més enllà dels 18 anys.

Diferents tipus de suport

La reforma estableix una doble via de determinació de suports: 

  • Mesures voluntàries: de preferència, seran preses per la pròpia persona amb discapacitat (en alguns casos mitjançant document notarial, en altres no serà necessari).
  • Suports acordats per l’òrgan judicial quan sigui necessari. Subjectes a avaluació i revisió periòdiques, i establerts respectant la voluntat i preferències de la pròpia persona.

Finalment, cal destacar que a consideració de les persones amb discapacitat com a subjectes plenament capaços suposarà el correlatiu canvi en el concepte d’imputació en la responsabilitat civil per fet propi i en una nova i més restringida concepció de la responsabilitat per fet aliè.

En relació a la reforma de la legislació processal, es substitueixen els processos de modificació de la capacitat pels dirigits a proveir de suports a les persones amb discapacitat. Així, el procés s’orienta cap a un sistema de col·laboració interprofessional o «de taula rodona», amb professionals especialitzats dels àmbits social, sanitari i d’altres que puguin aconsellar les mesures de suport que resultin idònies en cada cas.

S’optarà per la llera de la jurisdicció voluntària de manera preferent, facilitant que la persona interessada pugui expressar les seves preferències i intervenir activament. A més, s’introdueix la possibilitat que puguin no dur-se a terme les audiències preceptives quan la demanda la present la pròpia persona interessada i aquelles puguin envair la seva privacitat, a el donar a conèixer la seva família dades íntimes que ella prefereixi mantenir reservats.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES