Dimecres, 27 gener 2021
Inici Entrevistes Maria Xinxó: "Tots som discapacitats i capacitats a la vegada"

Maria Xinxó: “Tots som discapacitats i capacitats a la vegada”

maria xinxó i mireia guilera
Maria Xinxó (dreta) amb Mireia Aguilera // Foto: Mireia Aguilera

La Maria Xinxó és, juntament amb l’Albert Om, la presentadora del programa Islàndia de RAC1. Vaig tenir la gran sort de conèixer a la Maria fa un any, en un  acte a la Generalitat de Catalunya. Ella era la presentadora de l’acte en reconeixement al col·lectiu DIL. Va fer-me una petita entrevista. Per mi va ser tot un regal, a partir d’aquell moment va passar a ser un dels meus referents periodístics.    

Li he demanat a la Maria Xinxó “Podries donar-me algun consell, de com fer una bona entrevista escrita? “ i aprofitar per saber quina es la seva relació amb la discapacitat.  

Com en totes les entrevistes, i en les escrites encara més, és fonamental un bon inici, per enganxar el lector. Si el principi (que és la presentació del personatge) no és potent, la gent deixa de llegir. Hi ha un nombre de preguntes idoni? Si n’hi ha, no el sé!  

ARC Soluciones publi

Actualment estic demanant als meus referents periodístics i comunicadors que responguin algunes preguntes per publicar-ho al diari de la DisCapacitat.  

En que ets poc hàbil?   

En moltíssimes coses! En càlcul mental, per exemple, sempre se m’ha resistit. O m’ho passo molt malament participant en concursos. Em poso realment nerviosa. Però, vaja, la llista seria eterna.   

Quina relació tens amb la Discapacitat?   

És una pregunta molt difícil de respondre. Què entenem, d’entrada, per discapacitat? Tots som discapacitats i capacitats a la vegada.   

El món seria millor si…   

Ara mateix, el món seria millar si no hi hagués coronavirus.   

Quin és l’adjectiu que creus que et defineix millor?   

Vull pensar que lleial.    

Per què vas decidir dedicar-te al periodisme? El Periodista neix o es fa?   

Vaig acabar fent periodisme per carambola. De fet, vaig fer el batxillerat científic, perquè volia fer farmàcia. A última hora vaig canviar d’opinió i cap a Periodisme hi falta gent. De seguida vaig començar a fer pràctiques a mitjans locals i va ser aquí -no pas a la carrera- on vaig veure que la professió m’encantava. Sens dubte, el periodista es fa.    

Digues tres noms que siguin o hagin sigut el teus referents periodístics?   

Albert Om, Laura Rosell i Isaac Salvatierra.   

Quina és la persona que t’ha agradat més poder entrevistar, i per què?   

És impossible escollir. El mes bonic del periodisme és que és una professió que cada dia canvia i que et permet conèixer persones de perfils molt diferents. El còmput de totes les entrevistes o de les diverses cobertures és el que fa que el periodisme sigui màgic.   

I al contrari, quin personatge t’ha resultat més dificultós i per què?   

No recordo una entrevista especialment difícil, però sí que em ve el cap una vegada que vaig entrevistar l’autor d’un llibre que m’havia agradat molt i va resultar que era tartamut. Clar, a nivell radiofònic l’entrevista va ser complicada!   

Alguna vegada per feina t’han demanat que canviïs algun tret de la teva personalitat?  

Jo tinc un riure una mica escandalós, això fa que rebi missatges de gent que li agrada molt i d’altres que no el poden suportar i em demanden que el canviï. Cosa que no vull fer però, és que encara que volgués, tampoc podria!  

Quin Super poder t’agradaria tenir?  

Un poder que em permetés arreglar els problemes de qualsevol mena. T’imagines? Seria meravellós!    

Sense quin dels 5 sentits podries viure?  

No en tinc ni idea. Suposo que podria viure sense cap d’ells, malgrat que ara em sembli impossible prescindir-ne d’algun. El cos i la ment s’acostumen a les noves situacions. Tinc una amiga, a qui vaig conèixer precisament per feina arran d’una entrevista, que va perdre la vista i l’olfacte en un accident de moto quan tenia 17 anys. Ara en té 27 i durant aquests deu anys ha fet més coses que jo en tota la vida. Es diu Maria Petit i quan la veig penso que les limitacions ens les posem nosaltres mateixos.    

 

Oferta Any Nou!!! Subscriu-te a la nostra Newsletter

AMB UN 25% DE descompte fins el 31 de gener

Aprofita aquesta oportunitat per rebre cada dia al teu correu tota l'actualitat sobre el món de la discapacitat a Catalunya. PER NOMÉS 11,99 € L'ANY.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-

ÚLTIMES NOTÍCIES