En resposta a la intenció de l’Ajuntament de Barcelona d’introduir Dispositius Conductors d’Energia (DCE), també coneguts com a pistoles Taser, al cos de la Guàrdia Urbana, diverses entitats han elaborat un posicionament conjunt contundent. Salut Mental Catalunya, Irídia – Centre per la Defensa dels Drets Humans, la Federació VEUS i La Capçalera han adreçat una comunicació a l’alcalde de Barcelona, Jaume Collboni, al director de l’àrea de prevenció i seguretat, Albert Batlle, i al cap de la Guàrdia Urbana, Pedro Velázquez, exposant les seves principals preocupacions.
Les entitats, coneixedores dels riscos potencialment letals associats a l’ús d’aquestes armes, s’han unit per demanar la suspensió de la compra de les pistoles Taser i la realització d’una anàlisi tècnica independent. Aquesta anàlisi hauria d’avaluar els impactes d’aquests dispositius en termes de dret a la salut i respecte als drets fonamentals.
Salut Mental Catalunya considera aquesta mesura desproporcionada, violenta i inadmissible. Argumenten que l’ús de pistoles Taser està ple d’estigma i desconeixement cap a la salut mental, vulnera els drets humans i té un efecte devastador en les persones en situació de vulnerabilitat i patiment psíquic. Per aquestes raons, insten a buscar alternatives que dignifiquin i acompanyin les persones en situacions d’elevat patiment psíquic.
Les entitats subratllen la necessitat d’avançar cap a un model de suport i acompanyament més humà, preventiu, proper i flexible. Aquest enfocament és essencial per garantir els drets i la dignitat de les persones en situació de vulnerabilitat. La seva comunicació insisteix en que l’ús de pistoles Taser no és compatible amb un model de seguretat que respecti els drets humans i la salut mental dels ciutadans.
[…] Diari de la discapacitat: Entitats de salut mental i drets humans s’oposen a l’ús de pistoles Taser per la Guàrdia Urban… […]