Aquest matí, l’alcalde de Terrassa, Jordi Ballart, i el conseller de Drets Socials, Carles Campuzano, han pres part en l’acte simbòlic d’inici de les obres de la futura residència de la fundació AMPANS a Terrassa. A l’esdeveniment també hi han participat el president d’AMPANS, Lluís Sánchez, el director general de l’entitat, Toni Espinal, i Carles Godall, representant de la coordinadora Capaç.
El nou equipament es construirà al barri de Sant Llorenç, en uns terrenys cedits per l’Ajuntament de Terrassa al carrer de la Castellassa, 10-12. Les obres, que han començat aquest estiu, donaran lloc a un edifici social i comunitari destinat a satisfer les necessitats residencials i d’atenció diürna de persones amb discapacitat intel·lectual amb necessitats de suport generalitzat.
La residència tindrà capacitat per a 60 persones, distribuïdes en unitats de convivència de sis persones, amb habitacions individuals amb bany i espais comuns com menjador i terrassa. També s’oferirà servei d’atenció diürna per a 30 persones. El projecte preveu espais comuns per afavorir la socialització i la integració amb l’entorn, així com el benestar dels residents.
Aquest projecte d’arquitectura social s’ha concebut amb criteris de sostenibilitat i eficiència energètica, i des d’una perspectiva social que centra l’atenció en la persona, la seva qualitat de vida i el suport conductual positiu. A més, aposta per la inclusió tecnològica per promoure l’autonomia personal dels residents, en línia amb els altres projectes residencials d’AMPANS.
La posada en marxa d’aquesta residència suposarà la creació de 52 llocs de treball especialitzats i qualificats.
En el transcurs de l’acte, el conseller ha assegurat que “aquest nou equipament facilitarà una vida més autònoma, independent i integrada a la comunitat per a les persones amb discapacitat intel·lectual del nostre país.” “I és un nou exemple de la importància de construir aliances i complicitats entre administració, món local, entitats socials i famílies. Els necessitem al nostre costat”, ha afegit.
El conseller ha recordat que la història del moviment de la discapacitat ve de l’impuls de “les famílies agrupades exigint el reconeixement de drets dels seus fills” i els avenços en aquest àmbit és fruit de la tasca que han fet. “Avui, en el camp de la discapacitat, estem en la lògica de facilitar, en la mesura del possible, la vida autònoma, independent i integrada a la comunitat. D’aquí a cinc o deu anys, apareixeran noves fites per continuar avançant en el reconeixement dels drets de les persones amb discapacitat”, ha apuntat el conseller. “És la història del progrés, i necessita el compromís actiu dels ciutadans, de les famílies i de les pròpies persones amb discapacitat”, ha conclòs
Lluís Sánchez, president d’AMPANS, ha recordat la gran demanda de places assistencials per a persones amb discapacitat intel·lectual, especialment de residències, i la manca de recursos locals per atendre aquesta necessitat. Sánchez ha destacat que “hem assumit el repte però ho fem esperonats per les famílies que han estat el veritable motor d’aquest projecte”.
Carles Godall, representant de la coordinadora de famílies Capaç, ha subratllat la perseverança de les famílies en la reivindicació d’aquest servei residencial. “Massa famílies han hagut de portar els seus familiars fora de Terrassa i de la seva comarca perquè a la seva ciutat no hi ha plaça per als seus fills i filles, a la qual tenen dret,” ha afirmat Godall.
Durant l’acte, els participants han escrit missatges en pedres que es col·locaran en un lloc destacat de la residència quan estigui acabada. La comitiva ha assistit a l’explicació del projecte per part de l’equip tècnic i ha recorregut el perímetre de l’obra. L’acte s’ha tancat amb la signatura del llibre d’honor d’AMPANS per part de l’alcalde i el conseller.
L’esdeveniment ha comptat també amb la presència de Meritxell Lluís, tinenta d’alcalde de Participació, Qualitat Democràtica i Drets Humans, Noel Duque, tinent d’alcalde d’Acció Social i Cicles de la Vida, representants de Prodis Terrassa, amb qui AMPANS col·labora, LaFACT Factoria Social de Terrassa, l’Associació de Veïns de Sant Llorenç i representants de l’Institut Cavall Bernat.