22.6 C
Barcelona
Dijous,28maig,2020
Inici Destacades Enric Botí: “S’ha de resoldre el problema del vot accessible en tots...

Enric Botí: “S’ha de resoldre el problema del vot accessible en tots els comicis tant aviat com sigui possible”

Enric Botí municipals accessibles taula rodona propostes persones discapacitat visual
Alguns ajuntaments faran servir un Kit accessible perquè votin les persones amb discapacitat visual // Foto: Ajuntament de Cubelles

El delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí ha manifestat que s’ha de resoldre el problema del vot accessible tan aviat com sigui possible en tots els comicis, ja que han passat molts anys des de l’aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no existeix cap sistema per a les Eleccions Municipals que garanteixi el vot secret i autònom. Sí en canvi a les Generals, Europees i Autonòmiques, mitjançant el Kit en Braille.

“Des de l’ONCE es valora que les persones cegues que coneixen el sistema Braille puguem votar de forma autònoma en totes les eleccions polítiques, llevat de les municipals, però està clar que no devem quedar-nos aquí, sinó que cal demanar-li a l’Administració que puguem avançar en el vot electrònic completament inclusiu i universal per a totes les persones amb discapacitat visual. Per descomptat que sense renunciar a l’avanç que suposa el ús dels Kit Braille, cal recórrer a la tecnologia per arribar a la anhelada universalitat. En aquest sentit, la inclusió del QR a les paperetes, el vot electrònic i altres solucions tecnològiques que ens envolten han d’anar incorporant-se com dret d’ús en els pròxims comicis tant generals, autonòmics, europeus i municipals. Aquestes solucions beneficien no només a les persones cegues sinó a la societat en general “, sosté Botí.

Botí considera que caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població. “Incorporar codis QR és una bona alternativa, com es va fer en el seu dia en les votacions de la Taula del Tercer Sector. A les paperetes de votació, situats estratègicament a cada un dels extrems del full, els codis poden oferir fins a 4.200 caràcters d’informació. El mòbil els pot identificar i llegir mitjançant una síntesi de veu”, afirma.

Enric Botí creu que és una opció viable per als comicis municipals on l’Administració ens diu que “és impossible el Kit en Braille pel nombre de candidatures i circumscripcions”. I afegeix “Aquest sistema no requereix una impressió amb una tinta ni un paper especial i no suposa cap cost addicional”.

El delegat territorial opina que s’hauria d’aprofundir també en l’ús del Braille a les municipals i en altres comicis fins ara no regulats, ja que la utilització d’un o altre sistema no és excloent, sinó que es complementen.

També apunta altres vies, com ara que tota la població pugui imprimir les paperetes al seu domicili, o que es puguin imprimir en el col·legi electoral. Aquesta solució faria viable l’accessibilitat de les llistes obertes i suposaria un gran estalvi per a l’Administració, evidentment sense abandonar el sistema actual basat en el kit mitjançant l’ús del braille.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES ENTRADES

Maite Ruiz: “La LADD està formada per persones interessades en la defensa dels drets”

Maite Ruiz, presidenta de LADD // Foto: Associació LADD Hem volgut parlar en aquesta entrevista amb Maite...

Barcelona llança un pla de xoc en salut mental per combatre els efectes de la Covid-19

Els programes de suport emocional seran vitals per superar la crisi // Foto: Salut Mental Catalunya L’Ajuntament de...

Un assaig clínic accelera la recerca de nous tractaments en malalties neurodegeneratives

L'assaig pot accelerar les vies per trobar possibles tractaments // Foto: Federació ASEM Un assaig clínic per a...

Maravillas Rojo: “Aquesta crisi ha posat de relleu la importància de la vida i les persones”

L'espai #reflexionsdefutur ha entrevistat a Maravillas Rojo // Foto: Taula Tercer Sector A partir de la crisi sanitària,...

COMENTARIS RECENTS