Divendres, 22 octubre 2021
IniciDestacadesEnric Botí: “S’ha de resoldre el problema del vot accessible en tots...

Enric Botí: “S’ha de resoldre el problema del vot accessible en tots els comicis tant aviat com sigui possible”

Enric Botí municipals accessibles taula rodona propostes persones discapacitat visual
Alguns ajuntaments faran servir un Kit accessible perquè votin les persones amb discapacitat visual // Foto: Ajuntament de Cubelles

El delegat territorial de l’ONCE a Catalunya, Enric Botí ha manifestat que s’ha de resoldre el problema del vot accessible tan aviat com sigui possible en tots els comicis, ja que han passat molts anys des de l’aprovació de la reforma de la llei electoral i encara no existeix cap sistema per a les Eleccions Municipals que garanteixi el vot secret i autònom. Sí en canvi a les Generals, Europees i Autonòmiques, mitjançant el Kit en Braille.

“Des de l’ONCE es valora que les persones cegues que coneixen el sistema Braille puguem votar de forma autònoma en totes les eleccions polítiques, llevat de les municipals, però està clar que no devem quedar-nos aquí, sinó que cal demanar-li a l’Administració que puguem avançar en el vot electrònic completament inclusiu i universal per a totes les persones amb discapacitat visual. Per descomptat que sense renunciar a l’avanç que suposa el ús dels Kit Braille, cal recórrer a la tecnologia per arribar a la anhelada universalitat. En aquest sentit, la inclusió del QR a les paperetes, el vot electrònic i altres solucions tecnològiques que ens envolten han d’anar incorporant-se com dret d’ús en els pròxims comicis tant generals, autonòmics, europeus i municipals. Aquestes solucions beneficien no només a les persones cegues sinó a la societat en general “, sosté Botí.

Botí considera que caldria trobar un sistema integrador, vàlid per a les persones cegues i útil per a tota la població. “Incorporar codis QR és una bona alternativa, com es va fer en el seu dia en les votacions de la Taula del Tercer Sector. A les paperetes de votació, situats estratègicament a cada un dels extrems del full, els codis poden oferir fins a 4.200 caràcters d’informació. El mòbil els pot identificar i llegir mitjançant una síntesi de veu”, afirma.

Enric Botí creu que és una opció viable per als comicis municipals on l’Administració ens diu que “és impossible el Kit en Braille pel nombre de candidatures i circumscripcions”. I afegeix “Aquest sistema no requereix una impressió amb una tinta ni un paper especial i no suposa cap cost addicional”.

El delegat territorial opina que s’hauria d’aprofundir també en l’ús del Braille a les municipals i en altres comicis fins ara no regulats, ja que la utilització d’un o altre sistema no és excloent, sinó que es complementen.

També apunta altres vies, com ara que tota la població pugui imprimir les paperetes al seu domicili, o que es puguin imprimir en el col·legi electoral. Aquesta solució faria viable l’accessibilitat de les llistes obertes i suposaria un gran estalvi per a l’Administració, evidentment sense abandonar el sistema actual basat en el kit mitjançant l’ús del braille.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES