Dijous, 2 desembre 2021
IniciDestacadesAlguns ajuntaments faran accessibles les eleccions municipals per a les persones amb...

Alguns ajuntaments faran accessibles les eleccions municipals per a les persones amb discapacitat visual

eleccion municipals accessibles persones discapacitat visual
Kit de votacions que es farà servir a les properes eleccions municipals // Foto: Ajuntament de Cubelles

El proper 26 de maig, les persones amb discapacitat visual tornaran a retrocedir en els seus drets, al no disposar del kit de vot accessible per a les eleccions municipals, on la regulació d’aquest sistema està pendent d’aprovació a l’espera d’informes que indiquin la seva viabilitat i bon funcionament.

No passa així a les eleccions generals del pròxim 28 d’abril o a les mateixes europees del mateix 26 de maig, on les persones amb discapacitat visual sí disposaran d’aquest sistema accessible de vot.

fiare banca etica crowdfunding

Davant d’aquesta vulneració de drets, al gener d’aquest any l’Ajuntament de Cubelles va suggerir al col·lectiu de les persones amb discapacitat visual implementar el mateix sistema que a les generals i europees, fent-se càrrec el propi consistori, una iniciativa a la que s’han sumat altres localitats com Ripollet, Cerdanyola i Palau Solità i Plegamans.

Totes aquestes poblacions han manifestat que tiraran endavant la seva idea per fer accessibles els comicis més propers als ciutadans i ciutadanes. Posaran a disposició una fórmula per sol·licitar el vot accessible com a les altres eleccions i encarregaran els Kits amb la documentació en Braille. Posteriorment es revisarà acuradament el contingut de cadascun dels quits, s’emetrà una acta d’aquesta revisió per part de diverses persones que formaran una comissió, es tancaran i s’entregaran als electors el dia de les eleccions.

Barcelona, tot i haver-ho aprovat al ple, encara no ha manifestat quina serà la seva posició ja que la Junta Electoral Central (JEC) va emetre una resolució, en resposta a la consulta de l’ajuntament de la ciutat, en que denega a la Alcaldessa la seva sol·licitud d’aprovació d’una instrucció que permeti a la ciutat utilitzar el sistema de vot accessible a les eleccions locals del 26 de maig.

En aquesta instrucció, la JEC explica que “el procediment de vot accessible per a facilitar a les persones amb discapacitat visual l’exercici del dret de sufragi està regulat en el Reial Decret 1612/2007, de 7 de desembre … En conseqüència, qualsevol modificació d’aquest procediment exigirà la modificació d’aquesta disposició, que és competència exclusiva del Govern “.

No obstant, des de l’Associació Catalana per a la Integració de Cec (ACIC), consideren que aquesta instrucció no és una prohibició i que el que els ajuntaments han aprovat no es una modificació del procediment de vot accessible regulat pel Govern en el RD.1612/2007, ja que aquesta correspondria efectivament al Gobierno Central, sinó extendre‘n l’aplicació sense innovacions, per a les eleccions locals.

D’aquesta manera acompleixen el mandat de la LOREG i de la Convenció de la ONU, considerant derogada la Disposició Addicional Única del Decret y omplint el buit legal existent per tal de garantir un dret fonamental vulnerat als ciutadans i ciutadanes amb discapacitat visual.

L’ACIC també ha demanat al govern de la Generalitat que comuniqui a la Junta Electoral el seu desacord amb aquesta resolució, igual que ho ha fet per la que es va publicar referent a les persones amb incapacitat judicial,

L’ACIC considera imprescindible que tots els col·lectius tinguin garantit el seu dret a vot, lliure i secret i exigeix a totes les forces polítiques que prenguin responsabilitat per solucionar aquesta vulneració de drets.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES