Dilluns, 17 març 2025
IniciRECERCA I TECNOLOGIAEls models matemàtics ajuden a predir l’evolució de les malalties neurodegeneratives

Els models matemàtics ajuden a predir l’evolució de les malalties neurodegeneratives

Dos estudis amb investigadors de la UOC i l’IDIBAPS mostren la potencialitat de la intel·ligència artificial en aquest camp

models matematics i malalties neurodegeneratives
Un pacient realitzant exercicis de rehabilitació // Foto: gencat

Dos estudis recents en què han participat investigadors de la Universitat Oberta de Catalunya (UOC) i de l’Institut d’Investigacions Biomèdiques August Pi i Sunyer (IDIBAPS) mostren la potencialitat de l’aplicació de la intel·ligència artificial en els camps del processament de la imatge i el de la bioinformàtica i la genètica, respectivament.

“Tant en TAC, raigs X i ultrasons com en ressonància magnètica hi ha moltes aplicacions relacionades amb big data i la intel·ligència artificial”, indica Jordi Casas Roma, investigador del grup de recerca Neuro ADaS Lab de l’eHealth Center, així com professor dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i director del màster universitari de Ciència de Dades (Data Science) de la UOC. En el seu darrer estudi, els investigadors participants han pogut demostrar que “integrar i processar totes les dades de manera conjunta, fent ús de xarxes multicapa (multilayer, en anglès), permet una anàlisi més completa de les dades que si s’analitzen de manera individual i independent”.

El treball de Casas se centra a definir un model matemàtic que permeti entendre millor els canvis i el deteriorament cognitiu del cervell. En un primer moment s’ha provat el model amb l’esclerosi múltiple, però el patró és aplicable a d’altres malalties neurodegeneratives. “Entendre què està passant en el cervell quan es pateix una malaltia d’aquest tipus és el primer pas per poder millorar i personalitzar els tractaments. És important poder determinar i predir l’evolució de la malaltia, que segurament ens permetrà discernir entre diferents grups de pacients, amb evolucions similars i tractaments diferenciats de la resta de grups”, afirma el professor de la UOC.

- PUBLICITAT -

El també membre de Neuro ADaS Lab Ferran Prados Carrasco, director de l’estudi —en el qual també participen els investigadors de la UOC Marcos Díaz Hurtado, de l’eHealth Center, i Albert Solé i Javier Borge, del grup Complex Systems (CoSIN3), de l’Internet Interdisciplinary Institute (IN3)—, ja està portant a la pràctica la teoria de les xarxes multicapa. “Ens trobem en la fase inicial, on hem desenvolupat un biomarcador, n’hem confirmat la sensibilitat, hem publicat com es fa per utilitzar-lo i hem proporcionat en obert la tecnologia perquè altres investigadors i metges d’arreu la puguin aplicar en les seves dades”, explica Prados. “En paral·lel, ja hem començat a fer la primera aplicació clínica amb dades de ressonància magnètica de persones amb malalties neurodegeneratives com l’esclerosis múltiple i l’Alzheimer/demència”, afegeix el també investigador.

Bioinformàtica i genètica

Un altre camp important d’aplicació de la intel·ligència artificial en l’àmbit de la salut és el de la bioinformàtica i la genètica, amb els algoritmes metaheurístics. “Són algoritmes molt populars en optimització combinatòria —és a dir, quan hi ha un conjunt finit de solucions per a un problema i es vol trobar la que optimitza una determinada funció objectiu—. Ens permeten obtenir solucions d’alta qualitat per a problemes complexos en temps real”, explica Laura Calvet Liñán, professora i investigadora dels Estudis d’Informàtica, Multimèdia i Telecomunicació i autora principal de l’estudi “On the role of metaheuristic optimization in bioinformatics“. Calvet destaca que “la metaheurística té un paper essencial en la imatge mèdica i el modelatge de malalties —mitjançant la selecció de variables, l’optimització de paràmetres, etc.—”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES