
La Secretaria d’Estat de la Seguretat Social i Pensions ha confirmat que els treballadors autònoms amb una discapacitat reconeguda del 65% o més poden accedir a la jubilació anticipada en les mateixes condicions que els assalariats amb aquest grau de discapacitat.
Aquest aclariment ha estat emès en resposta a un requeriment del Defensor del Poble, que havia rebut una queixa del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi). L’organisme va denunciar que alguns autònoms amb discapacitat havien vist denegada la seva sol·licitud de jubilació anticipada en oficines de la Seguretat Social, sota l’argument que aquesta només s’aplicava als treballadors per compte aliè.
El Cermi va traslladar aquestes denúncies al Defensor del Poble, ja que, segons exposava, l’exclusió d’aquest col·lectiu era contrària al marc normatiu vigent.
La situació normativa es remunta a l’any 2003, quan el Govern presidit per José María Aznar va aprovar un reial decret que aplicava coeficients reductors a l’edat de jubilació per als treballadors per compte aliè amb discapacitat igual o superior al 65% que estiguessin inclosos als Règims General, Agrari, de Treballadors del Mar o de la Mineria del Carbó.
Posteriorment, el 2007, sota el Govern de José Luis Rodríguez Zapatero, es va aprovar la Llei de l’Estatut del treball autònom, que té un rang superior al decret del 2003, i que amplia el dret a la jubilació anticipada també als treballadors autònoms amb un grau de discapacitat d’almenys el 65%.
En l’escrit emès per la Secretaria d’Estat dirigida per Borja Suárez, es destaca que “s’entenen compresos els treballadors autònoms amb discapacitat en les mateixes condicions que els treballadors per compte aliè”.
Així, per a fets causants a partir del 12 d’octubre del 2007, la bonificació en l’edat de jubilació s’aplica en les mateixes condicions als períodes treballats com a autònom o treballador per compte propi, independentment de l’activitat desenvolupada.
Segons la Seguretat Social, “els treballadors autònoms no es troben en situació perjudicial, ni hi ha diferència de tracte”, conclou aquest organisme, que depèn del Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions, encapçalat per Elma Saiz.