
Des d’aquest mes, els Jardins de Massana, situats al barri del Congrés i els Indians, compten amb una nova àrea de joc inclusiu i accessible que s’ha inaugurat oficialment el 12 d’abril al matí, després de diversos mesos d’obres. La reforma de l’espai respon a una iniciativa ciutadana impulsada a través dels Pressupostos Participatius de l’Ajuntament de Barcelona i ha estat executada pel Districte de Sant Andreu.
La proposta, presentada per Ana Mourelo, mare d’un nen amb discapacitat, va ser una de les escollides per la ciutadania en la darrera edició del programa. L’objectiu era crear un parc infantil inclusiu amb estructures adaptades per afavorir el joc compartit entre infants amb diferents capacitats. Aquesta actuació ha comptat amb la col·laboració d’especialistes com Eloy Bossom, així com del Centre d’Educació Especial Sants Innocents, en la definició del disseny i dels elements que conformen el nou espai.
Amb aquesta remodelació, s’han suprimit les barreres arquitectòniques i s’han incrementat les zones de descans i estada, creant una continuïtat amb l’entorn i integrant les zones laterals dels jardins. La zona central s’ha dividit en diversos espais de joc, cinc d’ells amb paviment de cautxú i sauló compactat, equipats amb jocs adaptats que permeten gronxar-se, lliscar, enfilar-se, balancejar-se, saltar, experimentar vertigen, amagar-se, interpretar rols i expressar-se. També s’hi ha habilitat una àrea amb sorral per a activitats d’experimentació, i altres espais dedicats al joc lliure i al descans.
La inversió total ha estat d’1,5 milions d’euros i les obres han tingut una durada de vuit mesos. L’acte d’inauguració, organitzat pel Districte de Sant Andreu, ha comptat amb la presència de les persones implicades en el projecte i amb entitats del barri. Durant la jornada s’han organitzat activitats infantils i una xocolatada per celebrar la posada en marxa del nou espai.
Aquest acte ha volgut subratllar la importància de respectar i conservar aquest parc com un espai singular que aporta un alt valor comunitari i que representa un pas més en la construcció d’una ciutat inclusiva per a tothom.