Diumenge, 25 setembre 2022
Diumenge, 25 setembre 2022
IniciDependènciaL'ACRA considera insuficient l'increment del 3% de les tarifes públiques a residències...

L’ACRA considera insuficient l’increment del 3% de les tarifes públiques a residències i centres de dia per a gent gran amb dependència

El Departament de Drets Socials i diferents organitzacions sectorials han signat avui l'acord

tarifes residències gent gran
La mesura permetrà incrementar el preu de les places a residències amb finançament públic // Foto: Síndic de Grueges

L’Associació Catalana de Recursos Assistencials (ACRA) i altres organitzacions empresarials han signat avui un acord amb el Departament de Drets Socials per a l’increment d’un 3% de les tarifes públiques de diferents serveis destinats a les persones, entre els quals el de residència assistida i el de centre de dia per a gent gran en situació de dependència.

Aquest acord permetrà incrementar els preus de les places amb finançament públic de residència assistida i centre de dia en un 3% per aquest any, i amb efectes retroactius a 1 de gener de 2022. Així doncs, el preu mensual de residència assistida passarà dels 1.944,23 € als 2.002,56 €, mentre que l’import mensual de centre de dia (dies laborables) s’incrementarà dels 697,62 € als 718,55 €. En el cas de les residències, el preu seria de 66,7 € diaris a canvi de l’atenció assistencial, sanitària i la derivada de l’allotjament i la manutenció de les persones usuàries. 

“Valorem positivament l’acord assolit avui, però hem de dir que no compensa els efectes de l’encariment dels preus provocats per la inflació”, alerta Cinta Pascual, que demana a la Generalitat de Catalunya una nova actualització del 3% per l’any 2023, tal i com es preveu al Conveni GERCAT. De moment, i gràcies a l’increment efectiu del 3% per aquest any, es podran millorar els salaris dels treballadors i complir, per tant, amb allò pactat en el marc del Conveni GERCAT, que ja preveia aquesta millora sempre i quan l’administració incrementés les tarifes públiques. 

No obstant això, la sostenibilitat de les entitats i les empreses és preocupant. Segons Pascual, “les més de 1.000 residències i els més de 900 centres de dia de Catalunya, a l’igual que tot el país, estan passant per una situació molt difícil a causa de la situació econòmica derivada de la inflació. Som serveis essencials atenent persones molt vulnerables”, afegeix la presidenta d’ACRA, que ha considerat necessari adquirir aquest compromís per part de l’administració i convertir-lo en una realitat ferma mitjançant la signatura d’avui. 

Tant des d’ACRA com de la resta de patronals signants de l’acord, s’ha expressat una “gran preocupació” per les conseqüències que el llarg període de congelació de preus ha provocat en la Xarxa de Serveis Socials d’Atenció Pública i, alhora, han manifestat la seva alarma davant de l’extraordinari increment dels costos de subministraments, de manera especial en l’àmbit energètic i de l’alimentació.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fonts
El Diari de la DisCapacitat és el primer digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content