
Els agents socials i econòmics del sector d’atenció a la gent gran han expressat la seva total disconformitat a la proposta de finançament presentada pel Govern i en Comú Podem i destinada al sector d’atenció a la dependència i discapacitat, valorada en 90 milions d’euros d’increment pels propers quatre anys.
Segons les darreres informacions vinculades als pressupostos de la Generalitat de Catalunya per aquest any 2020, es preveuen increments significatius en altres àrees estratègiques vinculades a polítiques socials. Els pressupostos contemplen un increment de 3.000 milions respecte els darrers comptes aprovats, dels quals un màxim de 15 milions es podrien destinar a l’atenció a la gent gran, el que significa dedicar menys d’1 euro al dia per persona en residència assistida, el recurs majoritari entre les persones grans en situació de dependència.
Cal recordar que des del 2017, les organitzacions del sector venen manifestant l’infrafinançament i l’oblit de les administracions envers un sector imprescindible en la nostra societat, i més en una perspectiva de sobre envelliment acusat.
Des de llavors segueix sense garantir-se la qualitat i l’equitat en l’atenció a la gent gran, ni tampoc la sostenibilitat del sector. A més, no s’han millorat les condicions laborals dels professionals.
A tot això se li suma la sensible rebaixa de la quantitat destinada en el pressupost a l’ajuda a la dependència, que ha passat d’una proposta inicial de 300 milions en el full de ruta dels agents socials i econòmics a una proposta de pressupost del Govern d’un màxim de 90 milions pels propers quatre anys.
Cal recordar, a més, que en els darrers dotze anys el sector ha patit una situació d’infrafinançament que ha obligat a mantenir uns salaris molt ajustats que fan que el sector no sigui atractiu per a la gran majoria de professionals.
Per tot plegat, els agents socials i econòmics del sector demanen al Govern i a en Comú Podem que rectifiquin la proposta presentada i que reprenguin la proposta de full de ruta valorada en 300 milions., que permetrà ajustar-se a les necessitats de la societat i del sector.