El salari mitjà anual brut dels treballadors per compte aliè amb discapacitat va ser de 20.574,1 euros el 2019, un 3,1% més que l’any anterior. Aquesta xifra va anar un 16,1% menor que la de les persones sense discapacitat (24.512,2 euros), segons dades del darrer informe El Salari de les Persones amb Discapacitat, publicat per l’Institut Nacional d’Estadística (INE).
Les diferències salarials entre persones amb i sense discapacitat s’han de matisar en funció de les variables laborals i personals (sexe, edat, tipus de contracte, tipus de jornada i ocupació), la conjunció incideix de forma important en el salari.
En termes globals i des del punt de vista laboral, l’aspecte més significatiu per al col·lectiu de les persones amb discapacitat legalment reconeguda és la seva baixa participació en el mercat de treball.
Així, l’any 2019 van presentar una taxa d’activitat del 34,0%, més de 43 punts inferior a la de la població sense discapacitat. La taxa d’ocupació va ser del 25,9%, menys de la meitat que en el cas de les persones sense discapacitat. I la taxa d’atur va ser del 23,9%, superior en 10 punts a la de la població sense discapacitat.
Per la seva banda, el salari per hora per a les persones amb discapacitat va ser de 13,7 euros en còmput anual, enfront de 15,9 euros per a les persones sense discapacitat.
Les característiques del treballador
Per sexe, el salari de les dones amb discapacitat va ser de 18.863,7 euros de mitjana per treballadora i any, mentre que per als homes va ser de 21.866,6 euros. El salari de les dones va ser, per tant, un 13,7% inferior a el dels homes, diferència menor que en el cas de la població sense discapacitat (19,7% més baix).
A més es van detectar menys desigualtats salarials entre la població femenina amb i sense discapacitat (el salari de les primeres va ser un 13,3% menor que el de les segones), que en el cas dels homes (el salari va ser un 19,3% inferior en presència de discapacitat).
Per grup d’edat, els treballadors amb discapacitat van obtenir un salari inferior al rebut pels que no tenen discapacitat per a totes les edats. La major diferència es va produir a el grup de 30 a 44 anys, amb una ràtio del 78,4%.
Pel que fa a el tipus de jornada, en 2019 es van observar menys diferències salarials entre persones amb i sense discapacitat en els contractes a temps parcial, per als quals la ràtio salarial es va situar en el 93,9%.
Per tipus de contracte la ràtio va ser inferior per al contracte indefinit que per al de durada determinada (83,7% i 88,5%, respectivament).
L’ocupació dels treballadors és la variable més il·lustrativa de la situació laboral de les persones amb discapacitat. En 2019 en cap grup d’ocupació les persones amb discapacitat van superar el salari brut de la població sense discapacitat.
Les persones amb discapacitat en llocs d’ocupació alts (directors i gerents, tècnics i professionals científics, tècnics intel·lectuals i de suport) van augmentar les seves diferències salarials respecte a les persones sense discapacitat en els mateixos llocs, ja que la ràtio salarial va decréixer respecte a 2018, situant-se en el 89,9%.
Per contra, en llocs d’ocupació mitjans (empleats, artesans i treballadors qualificats) i baixos (operadors i treballadors no qualificats) les persones amb discapacitat van reduir la bretxa salarial respecte a 2018, augmentant la ràtio a el 98,3%, i 83,1% respectivament.
Salaris segons tipus de discapacitat
Les majors discrepàncies salarials apareixen quan es considera el tipus de discapacitat. Així, els guanys més elevats van correspondre a 2019 a persones amb discapacitat sensorial, seguides de persones amb discapacitat física i altres, amb salaris que van superar a el salari mitjà de les persones amb discapacitat en un 9,0% i un 5,1%, respectivament.
A l’extrem oposat, els treballadors amb discapacitat intel·lectual i mental van percebre els salaris més baixos (13.136,9 i 17.521,1 euros anuals, respectivament), inferiors en un 36,1% i un 14,8%, respectivament, a la mitjana del col·lectiu amb discapacitat.
Atenent a el grau de discapacitat també es van observar diferències, encara que no tan acusades. Els salaris van oscil·lar de 21.129,5 euros anuals en persones amb menor grau, fins 19.116,2 euros en les que tenen reconegut un grau major o igual a 65% discapacitat.
Mesures de foment de l’ocupació
A el col·lectiu de persones amb discapacitat es dirigeixen una sèrie de mesures de foment de l’ocupació per afavorir la seva contractació i la seva permanència en el lloc de treball. entre aquestes avantatges destaquen les reduccions i bonificacions en les quotes de cotització a la Seguretat Social i la modalitat de contracte específic per a treballadors amb discapacitat.
Si s’analitza el col·lectiu de persones amb discapacitat en funció de les mesures de foment de l’ocupació rebudes en 2019, s’aprecia que les persones que es van beneficiar d’elles van ser, al seu torn, les que van tenir menors guanys (17.145,7 i 19.112,0 euros anuals per a les persones amb reduccions i amb contracte específic, respectivament).
Secció patrocinada per:
.