31.4 C
Barcelona
Dilluns, 10 agost, 2020

Situació del mercat laboral de les persones amb discapacitat i iniciatives cap a la igualtat

Destacades

El Govern invertirà 50M€ per protegir l’àmbit residencial de possibles rebrots de Covid-19

El Govern de la Generalitat de Catalunya continua centrat en la lluita...

El sector de la discapacitat urgeix a la creació d’un comitè d’emergència per la Covid-19

El Comitè Català de Representants de Persones amb Discapacitat (COCARMI), ha demanat...

El Govern suspèn les sortides dels residents a l’exterior per protegir-los de la Covid-19

Els Departaments de Salut i de Treball, Afers Socials i Famílies han...

mercat laboral persones discapacitat drets igualtat
La inserció en el mercat laboral és un dels eixos princials d’integració social // Font: COCEMFE

La inserció en el mercat laboral representa un dels eixos d’integració més importants per a les persones amb discapacitat i és, a nivell comunitari, un dels grans reptes per tal de garantir la igualtat d’oportunitats.

Tanmateix, la realitat laboral denota un evident desavantatge per a aquest col·lectiu, i així ho confirmen les dades. Segons l’informe de l’Unió General de Treballadors a Catalunya (UGT), a Espanya només el 23,4% de les persones amb discapacitat té feina, en front del 60,9% de la població general, i dues de cada tres persones amb discapacitat en edat activa es troben laboralment inactives.

Segons l’informe general d’Odismet, la taxa d’atur és especialment greu entre els joves amb discapacitat, arribant a un 63%, de manera que la principal causa d’atur és la dificultat per accedir al mercat laboral.

Bretxa salarial

A les dificultats per a accedir a una feina se’ls suma la important bretxa salarial que pateixen les persones amb discapacitat un cop troben feina. Segons les dades de l’informe “El salari de les persones amb discapacitat” de l’Institut Nacional d’Estadística (INE), en 2015 el salari mitjà anual va ser de 23.208 euros per a la població general, en front dels 19.569 euros de salari mitjà per a les persones amb discapacitat, és a dir, hi ha una diferència de 3.639 euros entre el salari mitjà d’una persona amb discapacitat i una que no en té.

A més, en el cas de les dones amb discapacitat, la situació s’agreuja, ja que a la bretxa salarial entre persones amb discapacitat i sense discapacitat, cal afegir-hi la bretxa de gènere. Aquestes són les dades: les dones amb discapacitat perceben un salari mitjà brut anual de 17.778 euros, xifra significativament inferior als 20.835 euros dels homes amb discapacitat. El 22 de febrer, Dia Europeu per la Igualtat Salarial, el CERMI i la Fundación CERMI Mujeres es van unir per emetre una denúncia pública davant d’aquest fet.

Aquesta situació de desavantatge ve acompanyada de l’incompliment per part de les empreses de més de cinquanta persones (tant públiques com privades) respecte les seves obligacions: la Llei General de Drets de les persones amb discapacitat i de la seva inclusió social, que els exigeix reservar com a mínim un 2% de les seves plantilles als treballadors amb discapacitat.

Iniciatives en favor de la inserció social

Amb la finalitat d’enderrocar els obstacles existents entre les persones amb discapacitat i les empreses, s’han mobilitzat diverses iniciatives a nivell estatal. Així, la Conferedación Española de Persones con Discapacidad Física y Orgánica (COCEMFE) va posar en marxa durant 2017 el projecte “Inserció Laboral de Persones amb Discapacitat”, en el qual van participar un total de 6.364 persones de 25 províncies i 13 comunitats autònomes. Entre elles, 1.969 van aconseguir formalitzar un contracte laboral.

Una altra iniciativa destacada en aquest sentit és la Fira Discapacitat i Ocupació de Barcelona, que se celebra gràcies a la suma d’esforços de la Federació de Centres Especials de Treball de Catalunya(FECETC), el portal especialitzat DisJobs i l’Ajuntament de Barcelona. En l’edició d’aquest any, recent celebrada, han participat una trentena d’empreses de diferents àrees, ha hagut uns 3.000 visitants i s’han deixat milers de currículums.

Per la seva part, la Fundació ONCE, ILUNION, Fundació Seres i Garrigues han elaborat una guia sobre la quota de reserva emmarcada en les mesures de la Llei General de Discapacitat (LGD) en favor del col·lectiu. La guia pretén servir d’eina a les empreses i motivar la contractació de persones amb discapacitat. Al·lega que aquesta acció no és només una obligació, sinó també una oportunitat: una enquesta elaborada per la Fundació Adecco datada al 2015 relaciona amb la discapacitat amb la discapacitat un menor absentisme laboral i, en general, una major motivació que troba el seu origen en l’esforç i l’afany de superació inherent del col·lectiu.

Font: Observatori de la Discapacitat Física (ODF)

Subscriu-te a la Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, ofertes i anuncis exclusius del diari de la DisCapacitat

- Advertisement -

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat -
- Publicitat -

Últimes notícies

La Fundació “La Caixa” fa 780 insercions laborals de persones amb risc d’exclusió a Catalunya

La Fundació “La Caixa” ha facilitat 4.529 contractacions laborals per a persones...

Barcelona crea un telèfon 24h per prevenir el suïcidi i obre un nou punt d’atenció presencial

L’Ajuntament de Barcelona ha posat en marxa dues mesures dins el pla de xoc en salut mental...

Althaia i Control Live proven un ‘llit-cadira de rodes intel·ligent’ en pacients amb alta dependència

Pacients de la Fundació Althaia provaran l’efectivitat del V-Chair, un llit - cadira de rodes intel·ligent dissenyat...

Efectes de la infecció i el confinament sobre el Parkinson durant la pandèmia de la COVID-19

La pandèmia COVID-19 ha afectat les persones amb malaltia de Parkinson tant per la pròpia infecció com...

Només un 1% de les persones escolliria viure a una residència en cas de necessitar suport

A principis de juliol el moviment Volem Llars per Viure va llençar una enquesta a totes les...

també pot interessar-te

- Advertisement -