El projecte d’horticultura de la Fundació Drissa afavoreix la inserció laboral de les persones amb malaltia mental

L’entitat va tancar el 2017 amb 123 empleats, dels quals 74, tenen problemes de salut mental

projecte horticultura fundació drissa malaltia mental
El projecte s’ha convertit en una referència a les comarques gironines // Foto: Fundació Drissa

Aquest cap de setmana, la Fundació Drissa ha obert al públic per primera vegada l’explotació de terreny agrari ecològic que té a Campllong (Gironès), en el marc de la seva participació a “Benvinguts a pagès” —jornades organitzades per la Generalitat de Catalunya—, i amb la finalitat de donar a el projecte d’horticultura i els productes ecològics que ven i distribueix amb la marca Biodrissa.

La Fundació Drissa i el seu projecte d’horticultura ecològica s’han convertit en un dels grans productors ecològics de les comarques gironines. Però també en un trampolí empresarial per una de les grans finalitats de l’entitat, la inserció laboral de persones amb malaltia mental.

La Fundació Drissa va tancar l’any 2017 amb un creixement de la plantilla del 12%, amb un total de 123 empleats, dels quals, 74, són treballadors amb problemes de salut mental. En aquests moments, el negoci de l’horticultura ecològica dona feina a 12 persones. A banda del projecte empresarial d’horta ecològica, la Fundació ofereix a través del propi Centre Especial de Treball els serveis de jardineria i forestal, pintura i neteja. L’entitat disposa també de servei d’acollida i borsa de treball, servei prelaboral —una part del qual es desenvolupa a la finca de Campllong—, servei de formació i servei d’acompanyament a la inserció laboral en el mercat ordinari.

La finca ecològica de la Fundació Drissa abasta 11 hectàrees d’extensió, de les quals 4 són una zona boscosa, de roures i alzines, i la resta estan destinades al cultiu de fruiters, verdures i hortalisses de la temporada. També compta amb una petita explotació apícola de la qual s’obtenen productes com ara mel, pròpoli, cera o gelea reial i ajuda en gran mesura a la pol·linització de l’horta ecològica de la finca.

Els productes es transformen i comercialitzen a l’obrador i la botiga pròpia Biodrissa — ubicada al Mercat del Lleó de Girona. També es venen a grans distribuïdores, comerços especialitzats i restaurants.

Sobre el projecte d’agricultura ecològica pivoten diferents línies de negoci que l’entitat està posant en marxa i que desplegarà durant els propers tres anys. En aquests moments s’està treballant per al desenvolupament del servei de càtering Biodrissa. El negoci es fonamenta en el concepte de producte “saludable” i de “proximitat”, atès que s’alimenta dels productes de l’horta ecològica i transformats que es duen a terme a l’obrador. També es preveu l’obertura de nous punts de venda al centre de la ciutat, un projecte que es presentarà en breu.

D’altra banda destaca “Aula de Natura”, un projecte que neix amb la voluntat de donar a conèixer de manera sostenible els productes Biodrissa i la feina dels pagesos que hi treballen, la seva importància i com aquesta pot contribuir al mantenir el medi ambient i alhora sensibilitzar la ciutadania sobre la malaltia mental.

La gerent de la Fundació Drissa, Núria Martínez, subratlla el concepte de l’”economia circulant”, que tracta de rebre les restes vegetals de la botiga Biodrissa i de l’obrador, així com d’altres serveis de l’entitat, per fer-hi compost i aprofitar així millor els residus. “Volem fer-hi tallers i formar en el que som experts”, assegura Martínez. “Obrir l’horta i mostrar com treballem és una de les millors maneres de promocionar la nostra marca, amb el primer i últim objectiu de donar feina i mantenir els llocs de treball creats”, afegeix.

El col·lectiu de les persones amb malaltia mental és, segons l’informe anual de l’INE “El empleo de las personas con discapacidad (2016)” la discapacitat que menys ocupació registra. L’any 2016 només un 14,3% de les persones en aquesta situació van treballar.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*