El primer Pla de Joc a l’espai públic de la ciutat de Barcelona incorpora la mirada de la inclusió i l’accessibilitat

És analitzat en una taula rodona de la Jornada Joc i Ciutat

pla joc barcelona mirada inclusió accessibilitat
Intervenció del tècnic municipal a la taula rodona de la jornada // Foto: Ajuntament de Barcelona

El tècnic d’accessibilitat de l’Institut Municipal de Persones amb Discapacitat, Guillermo Hurtado, va deixar clar que “cal millorar la configuració estàndard dels jocs infantils i i crear aquests espais pensant en l’accessibilitat, la comprensió i la interacció dels infants amb diversitat” en la seva intervenció a la taula Com dissenyar Barcelona perquè sigui més jugable de la Jornada Joc i Ciutat, que es va celebrar la setmana passada.

En aquesta jornada es abordar del primer Pla de Joc a l’espai públic de Barcelona, que té l’objectiu de passar d’unes àrees de joc aïllades de l’entorn i una oferta lúdica limitada a unes àrees d’esbarjo diverses, creatives, obertes, inclusives i accessibles.

BANER_300X250

En aquesta línea es va plantejar la idea d’idear zones de joc amb paviments que facilitin una mobilitat autònoma i segura, fer un disseny comprensible o fer una elecció de jocs que permetin la usabilitat de totes les criatures. D’altra banda es va parlar de la necessitat de crear diversos pols d’atracció inclusius que permetin la interacció real de tots els infants.

Per valorar si realment els espais lúdics són accessibles i inclusius s’ha proposat una fórmula: visibilitat, activitat i autonomia. Primer de tot, el nen o nena amb discapacitat ha de ser visible en el parc de jocs. En segon lloc, l’infant no només ha d’estar al parc, sinó que ha de realitzar alguna activitat diversa i estimulant, i no repetitiva i adaptada exclusivament per ell. I en tercer lloc, la criatura ha de poder dur a terme aquesta acció de forma autònoma. Potser necessitarà ajut d’un tercer per participar, però gaudirà de la capacitat pròpia de prendre decisions i d’escollir en l’espai de jocs. De fet, una de les accions que impulsa el pla de joc és el servei de suport al joc per a infants amb diversitat funcional.

El Pla també pretén doblar les àrees de joc amb activitats diverses, que cap zona de joc faci menys de 50 metres quadrats, crear espais de joc compartits, ampliar els parcs i jardins o convertir patis escolars en veritables espais socials, entre d’altres.

banner_dental

Sigues el primer a opinar

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*