Dilluns, 20 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESEl nou article 49 de la Constitució que elimina la paraula ‘disminuïts’...

El nou article 49 de la Constitució que elimina la paraula ‘disminuïts’ ja està en vigor

Després de ser publicada al BOE el passat dissabte

article 49 de la constitució ja en vigor
El rei Felip VI en el moment de sancionar la nova redacció // Foto: Casal del Rey

El Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) va publicar dissabte el nou article 49 de la Constitució, que ja està en vigor, tal com estableix la disposició final única. Fa uns dies, Felip VI va sancionar la nova redacció aprovada per les Corts Generals, i tal com va anunciar Servimedia, el BOE ho va publicar dissabte.

Amb el nou redactat, la Carta Magna especifica que “les persones amb discapacitat exerceixen els drets previstos en aquest títol en condicions de llibertat i igualtat reals i efectives” i que “es regularà per llei la protecció especial que sigui necessària per a aquest exercici”. Així mateix, assenyala que “els poders públics hauran d’impulsar les polítiques que garanteixin la plena autonomia personal i la inclusió social de les persones amb discapacitat en entorns universalment accessibles” i que “fomentaran la participació de les seves organitzacions, en els termes que la llei estableixi” . Per acabar, destaca que “s’atendran particularment les necessitats específiques de les dones i els menors amb discapacitat”.

D’aquesta manera, la reforma va més enllà del mer canvi terminològic, ja que no només suprimeix el vocable ‘disminuïts’ del text Constitucional, sinó que registra més garanties de cara a la protecció i promoció dels drets d’aquest col·lectiu.

Justificació

El text que avui publica el BOE suposa la tercera reforma de la Carta Magna –la primera de caràcter social– i en el preàmbul, destaca com “la Constitució Espanyola consagra la dignitat de la persona i el lliure desenvolupament de la personalitat com a claus de volta del nostre Estat Social i de Dret”.

Subratlla que l’article 49, dedicat a la protecció de les persones amb discapacitat, “va ser una de les plasmacions concretes” que “al seu dia, va situar Espanya a l’avantguarda de la protecció d’aquest col·lectiu”.

Tot i això, “ha quedat palès que la redacció de 1978 necessitava una actualització quant al seu llenguatge i contingut, a fi de reflectir els nous valors i canvis socials.

En vigor des del 2008 a Espanya, la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb discapacitat va implicar l’adaptació de les lleis nacionals i autonòmiques a una nova concepció d’aquests drets ia més exigències de protecció.

Alhora, també la societat civil de la discapacitat demanava als legisladors “acomodar l’article 49 a l’actualitat, amb especial atenció a les necessitats de les dones i els menors amb discapacitat”.

Per tot això, es considera “necessari procedir a la reforma de l’esmentat article, de manera que aquest precepte torni a ser referència per a la protecció i la promoció dels drets de les persones amb discapacitat a Espanya”.

Aquesta conquesta social ha estat possible gràcies al treball realitzat pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) que ha lluitat per aquest canvi durant prop de 20 anys.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content