El Grup Social ONCE està compromès amb la igualtat de gènere i la integració plena de les persones amb discapacitat al món laboral. Per això, ha decidit destacar aquest compromís a través de la imatge dels seus cupons, dedicant-los al Dia de la Igualtat Salarial i al Dia Internacional de les Dones.
En aquest sentit, el cupó del 22 de febrer, Dia de la Igualtat Salarial, porta el missatge “bretxa zero” i la frase “Igual salari per treball d’igual valor”. A més, el cupó del 7 de març, Dia Internacional de les Dones, reforça aquesta missió en la seva imatge. En total, deu milions de cupons seran distribuïts arreu del país, portant el missatge de la igualtat en totes les seves formes.
El Grup Social ONCE advoca per l’eliminació de la bretxa salarial de gènere i alerta sobre la doble discriminació que pateixen les dones amb discapacitat. Malgrat els reptes, el Grup Social ONCE ha aconseguit augmentar la presència femenina a la seva plantilla fins al 44,4% el 2023, amb 32.000 dones, gairebé la meitat de les quals tenen discapacitat. Això fa de l’ONCE l’organització més gran del món en ocupació per a aquest col·lectiu, millorant les dades de l’any anterior.
A més, en el Grup Social ONCE, homes i dones que exerceixen el mateix lloc de treball reben la mateixa retribució, sense distinció de gènere. Les dones ocupen el 47,7% dels càrrecs intermedis, mostrant un compromís amb la promoció de les dones dins de l’organització.
El talent, segons l’ONCE, no té gènere, edat ni condició. Per tant, l’organització prioritza la incorporació de talent de persones amb discapacitat, assegurant que treballin en igualtat de condicions i tinguin oportunitats de desenvolupament professional.
En col·laboració amb Inserta Empleo, l’intermediari laboral de la Fundació ONCE, s’ajuda a les dones amb discapacitat víctimes de violència de gènere a trobar feina. El 2023, 142 d’aquestes dones van ser contractades per Ilunion i 26 són venedores de l’ONCE.
Malgrat els progressos, hi ha reptes pendents. Les persones amb discapacitat continuen percebent una remuneració inferior a la resta de la població, i les dades sobre aquesta qüestió es troben desactualitzades, amb una diferència de dos anys en la seva publicació. Tot i així, es pot observar que les bretxes de gènere entre homes i dones amb discapacitat són menors que en la població general.
A finals del 2022, hi havia 1.941.900 persones amb discapacitat en edat de treballar a Espanya. Les taxes d’activitat i ocupació de les persones amb discapacitat són significativament més baixes que la mitjana nacional, però les diferències entre homes i dones amb discapacitat són menors.
Pel que fa a la bretxa salarial, les persones amb discapacitat guanyen un 17,2% menys que la mitjana dels treballadors sense discapacitat. Les bretxes de gènere també són presents, amb un 21,2% entre homes amb discapacitat i sense, i un 13,2% entre dones amb discapacitat i sense.
Davant d’aquesta realitat, el Grup Social ONCE continua lluitant per garantir la igualtat de gènere i la plena inclusió de les persones amb discapacitat al món laboral, reconeixent que aquestes dues lluites estan estretament relacionades i que és essencial treballar en ambdues front aconseguir una societat més justa i equitativa.