
L’Auditori Nacional de la Música de Madrid ha estat testimoni d’un gran espectacle carregat d’emoció, en acollir el concert commemoratiu del 60è aniversari del naixement de Plena inclusió. 38 artistes amb discapacitat intel·lectual, incloent-hi músics, cantants, poetes i ballarins, procedents de 15 comunitats autònomes, s’han unit a l’Orquestra Carlos III de Madrid, dirigida per Juan Carlos Alonso, per oferir una interpretació magistral davant de més de 700 espectadors en un dels escenaris més prestigiosos de l’escena musical espanyola.
El projecte, liderat pel músic Mikel Cañada i preparat durant mesos, ha demostrat, com defensa el mateix Cañada, que “no té gaire sentit parlar d’“art inclusiu”. L’art és art, i avui els qui hem presenciat aquest meravellós espectacle el podem corroborar”.
El concert, titulat ‘Lo imposible se hará’ (eslògan de l’aniversari), forma part dels actes de commemoració dels 60 anys de compromís de Plena inclusió per aconseguir la plena ciutadania de les persones amb discapacitat intel·lectual i del desenvolupament. Aquest moviment associatiu, nascut el 26 d’abril de 1964, compta amb 950 associacions que donen suport a més de 150.000 persones i les seves famílies, gràcies a l’esforç de 46.000 professionals i 8.000 voluntaris.
Entre els assistents al concert hi havia diversos ministres, directors generals i representants de comunitats autònomes, com ara Elma Sáez, ministra d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions; Fernando Grande-Marlaska, ministre de l’Interior; Jesús Martín, director general de Drets de les Persones amb Discapacitat; Mª Teresa Sancho, directora general de l’IMSERSO; i Florència Pozuelo, secretària general d’Institucions Penitenciàries. També van assistir representants d’Astúries, Canàries, Castella-la Manxa i Aragó, així com Carmen Laucirica, presidenta de Plena inclusió a Espanya, Luis Cayo Pérez Bueno, president del CERMI, Jyrki Pinomaa, president d’Inclusion Europe, i altres representants d’organismes finançadors i col·laboradors de Plena inclusió.
La presidenta de Plena inclusió d’Espanya, Carmen Laucirica, va destacar que aquesta celebració reflecteix l’esperit d’una organització on les persones amb discapacitat intel·lectual són protagonistes de les seves vides. “A Plena inclusió ens sentim orgullosos de defensar que, malgrat les barreres que la societat posa, aquestes persones i les seves famílies mostren cada dia que poden estar en qualsevol espai social, cultural, educatiu o laboral. La societat espanyola té un deute ètic amb elles que hem de saldar”.
La participació del junedenc Daniel Delgado
Daniel Delgado, persona a qui Som – Fundació dona suport, ha estat un dels músics que ha participat en el concert inclusiu organitzat per Plena Inclusión España a Madrid per commemorar el seu 60è aniversari.
El junedenc va enviar la proposta a finals d’any i es va postular amb un instrument de
vent, la trompeta, tot i que també sap tocar elements de percussió, com la caixa. Va
ser seleccionat al mes de febrer d’entre més d’un centenar de candidatures per participar en l’acte commemoratiu i ha interpretat el seu instrument aquest diumenge a l’Auditorio Nacional de España amb músics de l’Orquesta Carlos III.
En concret, Delgado va participar en el tercer tema del programa, dedicat al “Despertar
de la lluita”, en què van interpretar la Dansa Napolitana de Txaikovski, i va fer un
magnífic i emotiu solo de trompeta.
Amb el lema Lo imposible se hará, el concert commemoratiu ha comptat amb la
participació d’altres 38 artistes amb discapacitat intel·lectual de diverses disciplines,
com ara la il·lustració, la poesia i la dansa.
Dani és una persona a qui donem suport a la capacitat jurídica a Juneda. Actualment,
toca a la Banda de trompetes i tambors de la Verge Maria de la Misericòrdia, de Reus;
en el grup de Xaranga “Mai Toquem bé” de Lleida i en la Colla dels Armats de Borges i
Juneda.