
El Departament de Drets Socials i Inclusió ha presentat avui els vuit experts que lideraran el Comitè d’Experts per a la Transformació i la Innovació Social (CETIS), un espai multidisciplinari per a l’avaluació i la reflexió, destinat a impulsar una reforma integral del sistema de protecció social. Aquest comitè està format per persones de prestigi reconegut en els àmbits acadèmic, de gestió pública, tercer sector, recerca social i innovació tecnològica aplicada als serveis socials.
Aquest matí, el comitè s’ha reunit per primera vegada a la seu del Departament de Drets Socials i Inclusió, en una trobada presidida per la consellera Mònica Martínez Bravo. La consellera ha subratllat que “la millora dels serveis públics és una prioritat d’aquest govern. Els reptes actuals en matèria d’envelliment, pobresa infantil o desigualtats en l’accés als serveis fan necessària una revisió profunda del sistema”. En aquest sentit, ha afirmat que “aquest comitè, format per algunes de les ments més brillants del país, establirà els fonaments d’aquesta reestructuració per transformar els serveis públics i situar-los a l’avantguarda europea”.
El CETIS estarà presidit per Rosa Alarcón Montañés, presidenta de l’Associació Distonia Catalunya, qui compta amb una llarga trajectòria en l’administració i el món local. Segons Alarcón, “tenim un repte majúscul i treballarem des de la transversalitat per impulsar una revolució en els serveis socials de Catalunya. Ho farem a través de mesures concretes i transformadores, aplicables a curt termini i amb una visió de futur”.
El comitè s’estructura en set grups de treball, liderats per una vocalia i coordinats amb les direccions generals del Departament. Els vocals designats per la consellera són:
- Elena Costas-Pérez, vocal del grup de treball Garantia d’Ingressos i Transformació Digital del Sistema de Protecció Social.
- Sonia Fuertes Ledesma, vocal del grup de treball Serveis Socials i Itineraris d’Inclusió.
- Pau Marí-Klose, vocal del grup de treball Infància i Joventut.
- Sergi Jiménez-Martín, vocal del grup de treball Envelliment i Cures.
- Libertad González Luna, vocal del grup de treball Pobresa i Sensellarisme.
- Jordi Tudela Fernández, vocal del grup de treball Discapacitat i Salut Mental.
- Gemma Pinyol-Jiménez, vocal del grup de treball Migració i Cohesió Social.
Aquestes persones es reuniran amb la presidència del comitè per assegurar una bona coordinació global i fer un seguiment continu de les activitats del CETIS. Cada grup de treball tindrà la missió d’elaborar un informe en els primers 10 mesos d’activitat, amb recomanacions pràctiques sobre reformes i mesures concretes per cada àmbit. Els documents inclouran un anàlisi de les millors pràctiques internacionals, una valoració de la situació actual a Catalunya i propostes d’actuació per implementar canvis efectius, sempre sota criteris de rigor científic.
L’objectiu principal del CETIS és redefinir el sistema de protecció social com un pilar fonamental de l’estat del benestar, adaptant-lo als reptes del segle XXI i garantint respostes adequades a les necessitats de la ciutadania al llarg de totes les etapes de la vida. El comitè treballarà per aconseguir un sistema més eficient, integrat i harmonitzat amb altres administracions.
Aquest nou òrgan s’emmarca en l’estratègia del Govern per a la reforma de l’administració i la millora dels serveis públics. A més, coordinarà la seva feina amb la Comissió d’Experts per a la definició de l’estratègia de transformació de l’administració de la Generalitat de Catalunya i la millora dels serveis públics (CETRA).