
La Fundació Bofill i la Plataforma d’Infància de Catalunya (PINCat) han presentat conjuntament ‘L’educació venç la pobresa’, una agenda de 10 polítiques educatives per trencar el cercle hereditari de la pobresa des de la infància, un pla amb 10 propostes per garantir oportunitats educatives a tots els infants i trencar el cercle de la pobresa.
A Catalunya, el 34,8% dels infants i adolescents es troben en risc de pobresa o exclusió social, una de les xifres més altes d’Europa. Aquesta situació impacta directament en el seu futur acadèmic i laboral, perpetuant les desigualtats.
Segons la Fundació Bofill, l’educació pot ser una eina essencial per revertir aquesta realitat. “L’educació pot ser un ascensor social efectiu si s’implementen polítiques adequades”, assenyala Mònica Nadal, directora de recerca de la fundació. “Els fills de pares sense estudis postobligatoris tenen tres vegades més probabilitats de viure en la pobresa”, afegeix.
Per la seva banda, el coordinador de la PINCat, José Antonio Ruiz, destaca: “Les entitats treballem des de fa anys per garantir l’accés a l’educació, però cal una acció decidida per part de les administracions”.
Reactivar l’Estratègia de Lluita contra la Pobresa Infantil
Les entitats insten la Generalitat a implementar l’Estratègia de Lluita contra la Pobresa Infantil, aprovada el 2024 però actualment sense desenvolupament.
“No podem permetre que infants quedin enrere per manca de recursos”, defensa Ruiz. La PINCat, que reuneix 1.700 entitats, exigeix una inversió educativa per frenar la pobresa infantil.
També subratllen la necessitat de complementar les polítiques educatives amb mesures socials, com l’accés a l’habitatge o una prestació universal per fill a càrrec.
10 propostes per garantir l’equitat educativa
El pla recull mesures inspirades en experiències reeixides a nivell internacional i en iniciatives locals:
- Universalitzar l’educació infantil 0-3 anys per a famílies vulnerables.
- Ampliar les beques i ajuts per eliminar barreres econòmiques.
- Enfortir l’orientació i la mentoria per prevenir l’abandonament escolar.
- Garantir el suport educatiu extraescolar per igualar oportunitats.
- Potenciar programes de segona oportunitat per a joves que han abandonat els estudis.
- Reduir la segregació escolar per equilibrar la distribució de l’alumnat vulnerable.
- Menjador escolar gratuït per als infants en risc de pobresa.
- Facilitar l’accés a activitats extraescolars, amb programes subvencionats.
- Implementar recursos educatius a l’estiu per evitar desigualtats acadèmiques.
- Donar suport a les famílies per reforçar el seu paper en l’educació.
Aquestes mesures tenen un objectiu comú: que l’educació sigui una eina efectiva per reduir la pobresa infantil i fomentar la igualtat d’oportunitats.