Diumenge, 3 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDEPENDÈNCIAEl Govern espanyol amplia fins els 26 anys la prestació per cura...

El Govern espanyol amplia fins els 26 anys la prestació per cura de fills amb malaltia greu amb discapacitat del 65%

Quan la malaltia o el càncer hagin estat detectats abans de complir la majoria d’edat

campanya 25N diba
prestació malaltia greu fills amb discapacitat
Uns pares amb la seva filla a l’hospital // Foto: Servimedia

El reial decret de la reforma de pensions publicat aquest divendres al Butlletí Oficial de l’Estat (BOE) estén la prestació per cura de fills amb malalties greus o càncer fins als 26 anys quan el menor tingui una discapacitat igual o superior al 65%.

En concret, el text assenyala que es produirà aquesta extensió de la prestació quan el patiment del càncer o malaltia greu hagin estat diagnosticats abans d’assolir la majoria d’edat i persisteixi la necessitat d’hospitalització, tractament i cura, si s’acrediten els requisits exigits amb caràcter general. 

En concret, s’hi estableixen dos trams: fins als 23 anys, que inclou càncer i altres malalties, així com la cura permanent de persones amb discapacitat; i des dels 23 als 26, que només seria aplicable a persones amb discapacitat i grans necessitats de suport, ja que s‟estableix la necessitat que el fill a la filla tingui reconeguda una discapacitat igual o superior al 65%.

D’altra banda, el reial decret flexibilitza els requisits per accedir a la prestació econòmica en els supòsits de nul·litat, separació, divorci o extinció de la parella de fet quan s’acrediti la condició de víctima de violència de gènere, ja que se’n reconeix el dret a favor del progenitor, guardador o acollidor que convisqui amb la persona malalta, encara que l’altre no treballi, sempre que acrediti els requisits exigits.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

En relació amb aquestes mesures, la disposició transitòria cinquena d’aquesta normativa permet a les persones treballadores que haguessin gaudit d’una reducció de la jornada de treball a l’empara de l’article 37.6 de l’Estatut dels treballadors, aprovat pel Reial decret legislatiu 2/2015, de 23 d’octubre, per a la cura, durant l’hospitalització i el tractament continuat, d’un fill, persona subjecta a guarda amb fins d’adopció o acolliment al seu càrrec afectat per càncer o per una altra malaltia greu i hagin vist extingida aquesta reducció de jornada per haver-hi complert aquell 23 anys abans de l’entrada en vigor d’aquest Reial decret llei, que puguin tornar a sol·licitar la reducció de la jornada de treball prevista a l’esmentat article sempre que el fill, la persona subjecta a guarda amb fins d’adopció o acollida acrediti un grau de discapacitat igual o superior al 65 per cent abans d’assolir aquesta edat.

Des del Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (Cermi) van explicar a Servimedia que és “positiu” ampliar a 26 anys la prestació (fins ara estava fixat en els 23), encara que van lamentar que s’introdueixi la “limitació” que el fill o filla tingui una discapacitat almenys del 65%.

“És una restricció que no esperàvem i que mai ningú no s’havia plantejat”, van retreure des de la plataforma representativa de la discapacitat a Espanya.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

SERVIMEDIA
SERVIMEDIA
© SERVIMEDIA. Aquesta informació és propietat de Servimedia. Només pot ser difosa pels clients d'aquesta agència de notícies citant Servimedia com a autor o font. Tots els drets reservats. Queda prohibida la distribució i la comunicació pública per tercers mitjançant qualsevol via o suport.

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content