
El Consell de Ministres ha aprovat l’avantprojecte per reformar la Llei General dels Drets de les Persones amb Discapacitat i la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, amb l’objectiu de fer obligatòries totes les obres d’accessibilitat en edificis on resideixin persones amb discapacitat.
Així ho ha anunciat la portaveu del Govern, Pilar Alegría, en una roda de premsa on ha estat acompanyada pel ministre de Drets Socials, Consum i Agenda 2030, Pablo Bustinduy, el departament del qual impulsa la iniciativa. Segons el Ministeri, aquesta reforma s’alinea amb l’article 49 de la Constitució i la Convenció de les Nacions Unides sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat.
Obligació de millorar l’accessibilitat en edificis
La reforma modifica l’article 10 de la Llei de Propietat Horitzontal per garantir que totes les obres d’accessibilitat universal siguin de compliment obligatori, igual que les actuacions de seguretat o estanquitat dels edificis. Segons les dades del Ministeri, més de 100.000 persones grans o amb discapacitat viuen confinades als seus habitatges per manca d’accessibilitat i moltes acaben en residències per aquesta raó.
Per abordar aquesta situació, el text preveu que totes les administracions competents en habitatge habilitin subvencions i ajuts per a reformes d’accessibilitat. A més, les comunitats de propietaris tindran l’obligació de sol·licitar les opcions de finançament disponibles. En cas contrari, els afectats podran acudir a la justícia.
Aquesta normativa també contempla actuacions que van més enllà de les barreres físiques, com la instal·lació de videoporters per a persones amb discapacitat auditiva. Per facilitar l’execució de les obres, la reforma redueix del 75% al 70% la quota mínima de participació econòmica necessària per a les ajudes i amplia el termini per acomplir les reformes segons la disponibilitat de finançament.
Salut i autonomia sense exclusió
L’avantprojecte també reforça el dret a la salut sense discriminació per discapacitat, prohibint qualsevol exclusió en la contractació d’assegurances de salut o vida. Així mateix, regula el dret a l’autonomia personal i l’accés a tractaments rehabilitadors, assegurant que les persones amb discapacitat tinguin condicions d’accessibilitat universal en l’atenció mèdica.
En l’àmbit de l’educació, la llei reforça la promoció d’una educació inclusiva i el respecte a la llibertat d’elecció de vida de les persones amb discapacitat. “Si algú necessita una altra persona per dur a terme activitats diàries, és lògic suposar que presenta una discapacitat”, expliquen des del Ministeri. Per aquest motiu, es reconeixerà automàticament un grau del 33% de discapacitat a totes les persones amb dependència acreditada.
Fons estatal per a l’accessibilitat universal
Per garantir el finçament de les millores, es crearà el Fons Estatal d’Accessibilitat Universal, destinat a sufragar mesures d’accessibilitat en edificis i espais públics. Aquest fons es finançarà amb:
- Saldos procedents de comptes dorments.
- Recaptacions per infraccions de la Llei General de Discapacitat.
- Partides dels Pressupostos Generals de l’Estat.
També es crearà un registre estatal de targetes d’estacionament per a persones amb discapacitat per evitar fraus i es classificarà com a “molt greu” la realització d’espectacles denigrants per a aquest col·lectiu, amb sancions de fins a 1 miló d’euros.
Reforma de la Llei de Dependència
L’avantprojecte també introdueix millores en la Llei d’Autonomia Personal i Atenció a la Dependència, eliminant restriccions imposades el 2012. Es permetrà la compatibilitat entre prestacions i es garantirà que tots els usuaris tinguin accés a la teleassistència avançada. A més, l’ajuda domiciliària podrà cobrir activitats com fer la compra o acudir a visites mèdiques.
Una altra de les novetats és la possibilitat que persones sense vincles familiars puguin ser reconegudes com a cuidadors no professionals. Així mateix, es reconeixeran noves formes d’habitatge assistit, incloent llars compartides i comunitats de suport.
Reducció del copagament
Pel que fa al copagament, l’habitatge habitual de la persona dependent deixarà de comptar-se en el càlcul de la seva capacitat econòmica per evitar copagaments elevats en residències. També s’establiran mínims exempts de copagament a nivell nacional, a decidir anualment en el Consell Interterritorial de Serveis Socials.
Finalment, la llei obligarà que tots els professionals de centres per a persones grans i amb discapacitat presentin certificats penals per evitar la contractació de persones condemnades per delictes sexuals.
Amb aquesta reforma, el Govern preté garantir que totes les persones amb discapacitat puguin gaudir d’un entorn accessible i d’una atenció digna, posant en el centre el dret a l’autonomia personal i la inclusió social.