
La Fundació Fluidra, juntament amb Fluidra, l’Obra Social Sant Joan de Déu i el Parc Sanitari Sant Joan de Déu, han renovat el seu conveni de col·laboració fins al 2027 per continuar investigant els efectes positius de la pràctica esportiva en piscines en la salut mental. Aquesta col·laboració dóna continuïtat a l’acord establert el 2021 i busca ampliar el projecte “Esport i salut mental. La pràctica d’activitats esportives en piscines com a eina d’inclusió social”.
En la seva primera fase, finalitzada el 2023, l’estudi va demostrar que l’activitat aquàtica millora significativament la qualitat de vida de persones amb trastorns de salut mental. Ara, amb el suport de l’Institut de Recerca Sant Joan de Déu, el programa intensificarà la recerca científica amb nous assaigs clínics i ampliarà la mostra d’estudi.
Segons Xavi Servat, gerent de la Fundació Fluidra, “s’ha demostrat que l’exercici a l’aigua no només millora l’estat físic, sinó que també té un efecte positiu en l’autoestima, el benestar emocional i la integració social. Amb aquesta renovació, volem consolidar un model d’intervenció basat en l’evidència científica i contribuir a la millora de la salut mental de les persones més vulnerables a través de teràpies innovadores i accessibles”.
Per la seva banda, Susana Ochoa, Coordinadora de la Unitat de Recerca del Parc Sanitari Sant Joan de Déu, explica que “l’estudi demostra que fer activitats integrades en la comunitat i en grup fomenta la participació en la societat, i això millora significativament la percepció de l’autoestigma, la depressió i la qualitat de vida. A més, permet personalitzar encara més els tractaments combinant l’activitat física amb la intervenció psicològica”.
Ampliació de la investigació i nous enfocaments
Durant la primera fase del projecte, més de 200 persones van participar en activitats aquàtiques adaptades per millorar el seu benestar emocional. L’experiència va demostrar que l’esport a l’aigua no només redueix els símptomes depressius, sinó que també facilita la integració social i redueix l’estigma associat als trastorns mentals.
Aquesta nova etapa ampliarà la mostra fins a 350 beneficiaris directes, incloent-hi persones amb discapacitat intel·lectual, trastorns mentals severs i depressió, ateses a la Xarxa de Salut Mental del Parc Sanitari Sant Joan de Déu. Segons Susana Ochoa, “amb aquesta nova aliança i la beca del Fons d’Investigacions Sanitàries (FIS) del Ministeri de Salut, podrem incorporar dotze centres sanitaris de tot Espanya, ampliant la intervenció a ciutats com Sevilla, Santander i Mallorca”.
Un dels aspectes més innovadors d’aquesta nova fase és la integració d’un estudi pioner sobre l’impacte combinat de l’exercici aquàtic i l’Entrenament Metacognitiu (EMC) en persones amb depressió. L’objectiu és determinar si la combinació de l’activitat aquàtica amb estratègies psicològiques pot potenciar els beneficis terapèutics.
Compromís amb la inclusió i l’accés universal a l’esport
El programa continuarà garantint un accés equitatiu a l’activitat física aquàtica per a persones amb problemes de salut mental. A través d’una xarxa de centres esportius municipals de Barcelona, es duran a terme diverses modalitats d’activitats, com sessions dirigides, activitats mixtes amb la comunitat i accés lliure a piscines amb suport. Per superar barreres econòmiques, també es facilitaran ajudes per a la compra de material esportiu i transport.
L’impacte del programa també arribarà als professionals de la salut, l’esport i l’acció social, oferint noves eines i dades científiques per promoure la pràctica esportiva com a tractament complementari en salut mental.
Per dur a terme aquesta nova fase fins al 2027, es destinaran 260.000 euros a les activitats a les piscines, la recerca i l’anàlisi de les dades obtingudes.