Dijous, 20 març 2025
IniciDESTACADESEl Govern anuncia la constitució del Pacte Nacional pels Drets de les...

El Govern anuncia la constitució del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat

reunió codiscat constitució pacte nacional drets persones discapacitat
Reunió del CODISCAT on es va anunciar la constitució del Pacte Nacional de la Discapacitat a Catalunya // Foto: gencat

El president de la Generalitat, Quim Torra, va anunciar ahir que dimarts vinent el Govern aprovarà l’acord de constitució del Pacte Nacional pels Drets de les Persones amb Discapacitat, que es farà efectiu el proper dia 18 de juliol en la primera reunió plenària, i serà  “el pas definitiu en el reconeixement i l’aplicació real dels drets de les persones amb discapacitat i la seva efectiva integració en tots els àmbits de la societat”. “Volem capgirar tot allò que sigui necessari per ser un país veritablement inclusiu”, va declarar el president, que va assegurar que, “si volem un país d’igualtat, hem de començar amb una igualtat entre persones”.

Torra va presidir el ple del Consell de la Discapacitat de Catalunya (CODISCAT) que es va celebrar al Palau de la Generalitat, amb la participació del conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir El Homrani, i representants del sector. En aquesta sessió de treball  es va presentar un informe preliminar al Pacte, elaborat per la Secretaria d’Afers Socials i Famílies, que analitza les polítiques públiques impulsades pel Govern en aquest àmbit.

El president va refermat el “compromís ple” del Govern amb les persones amb discapacitat, les seves famílies i les entitats del sector, i va assegurar que Catalunya ”agafa els principis de la Convenció de les Nacions Unides com a guia de cap a on volem anar, quin país volem arribar  a ser”. “No ens hi podem adherir com a Estat, però, com a país que som i principis de país que tenim, volem seguir tenir-los com a referents”, va afirmar. I va afegir “aquesta Convenció ens obre la porta a ser valents i actuar, definitivament, per aconseguir una societat veritablement inclusiva i integradora”.

- PUBLICITAT -

Quim Torra va destacar que l’informe que es va presentar ahir “ha estat molt positiu” i, alhora “crític quan ha calgut”, i va demostrar que “s’ha fet un esforç ingent per posar dades i xifres sobre la taula” que permetran que “la diagnosi i les decisions que prenguem siguin millors”.

De les conclusions aportades per l’informe, el cap de l’Executiu va remarcar que s’evidencia que “cal una major conscienciació de la transversalitat de la discapacitat”, per tal que cada política que es dissenyi “es faci sempre pensant en tots els ciutadans”, però sent conscients que, “tot i que la nostra ciutadania és diversa, vol tenir els mateixos drets”.

En aquest sentit, Torra va defensar que “necessitem fer polítiques públiques dirigides a aquesta diversitat, però només ho podem fer escoltant a la gent”.  “No ha de ser l’administració la que dicti ni imposi; han de ser les associacions que agrupen a les persones amb discapacitat i la gent que té aquestes condicions les que participin, ens orientin i ens permetin saber quin és el camí a seguir”, va apuntar.

Polítiques públiques

El conseller de Treball, Afers Socials i Famílies, Chakir el Homrani, per la seva banda, va agraïr el treball i la col·laboració de les entitats del sector de la discapacitat i de COCARMI i va afirmar que “hem fet un esforç i un exercici de transparència i autocrítica per analitzar la normativa catalana i les polítiques del Govern des de la perspectiva de l’encaix amb la convenció de les Nacions Unides, i un cop compartides les necessitats, serem exigents amb els compromisos que adquirim avui”. El conseller va destacar que els reptes del Departament a curt termini són la sostenibilitat del sistema i la millora de la seva capacitat cobertora “amb un canvi de lògica, tot passant de la perspectiva assistencialista a l’apoderament de les persones amb discapacitat”.

“Marquem una línia de treball molt clara i que compartim: promoure l’autonomia personal, social i laboral de les persones amb discapacitat, així com vetllar per la seva inclusió, participació real i igualtat d’oportunitats”, va assegurar El Homrani, que va finalitzar la seva intervenció asseverant que “no es tracta només de la defensa dels drets de les persones amb discapacitat, sinó de la solidaritat de tots i totes, del dret a la igualtat d’oportunitats i a la llibertat de decidir”.

L’informe preliminar

L’informe debatut ahir indica la necessitat d’una acció institucional continuada per a propiciar en els propers cinc anys un nou model de polítiques que passen, en línies generals, per:

– Transformar els serveis residencials en un model de suports orientats a la  comunitat i a la vida independent.

– Limitar i buscar alternatives a la incapacitació i la tutela, tot avançant cap a un model basat en el suport a la persona.

– Transformar progressivament l’educació especial en educació inclusiva.

– Dissenyar un nou model de treball protegit i d’inserció a l’empresa ordinària.

– Garantir el dret a la mobilitat i la implementació de les normatives d’accessibilitat.

– Impulsar i donar estabilitat al finançament de les entitats representatives del tercer sector de la discapacitat.

– Endegar la provisió de serveis mitjançant l’acció de concertació social.

– Implementar un model de tarifes de serveis de cartera que pugui revertir en una millora de les condicions laborals del sector.

– Garantir la seguretat i el bon tracte a les persones amb discapacitat, la seva llibertat i dret a decidir, així com la igualtat davant la llei i en l’accés a la justícia.

El text presentat quantifica que el pressupost del Govern destina més de 1.868 milions d’euros a polítiques públiques per a les persones amb discapacitat, havent-se identificat 173 actuacions o mesures d’inversió directa a través de 8 Departaments. Si s’afegeixen els 1.897 milions d’euros de la despesa comptabilitzada en concepte de Seguretat Social, que per si sola representa el 50,41%, la inversió total per a les persones amb discapacitat ascendeix a 3.765 milions d’euros. Per àmbits, la inversió més important és la que correspon al Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, amb 1.064 milions d’euros, seguit de Vicepresidència i Economia, amb un total de 547 milions d’euros en concepte de bonificacions i beneficis fiscals. També destaca la inversió en Educació (215 milions d’euros) o Salut (34 milions d’euros).  

L’informe destaca que un 75% dels articles de la Convenció de Nacions Unides compten amb un total de 276 polítiques, programes o iniciatives consolidades per part de la Generalitat, si bé encara resten àmbits rellevants per a la plena inclusió de les persones amb discapacitat vinculats a la garantia de drets, l’accessibilitat o el dret a decidir. També es constata la insuficiència de fonts primàries estadístiques, així com un gran desconeixement de l’abast i continguts de la Convenció de Nacions Unides pels drets de les persones amb discapacitat. Igualment, en termes d’anàlisi jurídica, l’informe constata una diversitat terminològica en el conjunt de les lleis catalanes que cal harmonitzar, com també una participació encara limitada dels representants de les persones amb discapacitat a l’hora de definir les polítiques dels Departaments del Govern.

El finançament de les entitats

D’altra banda, a la reunió també s’ha informat sobre la situació del finançament de les entitats i empreses socials de persones amb discapacitat i de les convocatòries de subvencions de diversos Departaments de la Generalitat. Els representants del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies han explicat que es treballa amb un calendari que permeti que la presentació dels projectes de la nova Convocatòria de Suport a Projectes d’Entitats (COSPE) per al 2019 -2020 es faci abans de les vacances d’estiu, de forma que el pagament del 2019 es faci el desembre. També s’han anunciat millores per als propers anys.

Pel que fa a la convocatòria 2019-2020, la subvenció de la línia J –la que té més volum de recursos i finança serveis com els centres d’atenció diürna, els centres ocupacionals o l’atenció a persones amb VIH/sida o en exclusió social- s’atorgarà per a quatre anys, per tal d’afavorir l’estabilitat econòmica de les entitats. Amb aquest objectiu i per evitar retards, avui també s’ha presentat a les entitats un calendari i planificació de les futures convocatòries de la COSPE. La convocatòria de la línia anual 2020 es publicarà el febrer i amb les mateixes bases. I, alhora, el novembre del 2020 ja s’aprovarà la nova ordre de bases 2021-2022 i la convocatòria es publicarà el febrer del 2021, de manera que es passarà a treballar amb un any d’antelació.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

1 COMENTARI

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES