
El conseller de Drets Socials, Carles Campuzano i Canadés, va presentar ahir al Parlament els nous pressupostos per al seu departament. Aquesta proposta pressupostària ascendeix a un total de 3.612,3 milions d’euros, el que representa un augment de 290,3 milions d’euros respecte a l’any anterior, un increment del 8,7%. Campuzano va destacar la significativa inversió, assenyalant que aquesta quantitat situa el departament en un context d’inversió rècord.
El Departament de Drets Socials ha experimentat un increment del 35% en el seu pressupost des del començament de la legislatura, una xifra superior a l’increment mitjà del 7,9% observat en altres departaments. Aquesta elevació fa que sigui el tercer departament amb més pressupost, només darrere de Salut i Educació. En els últims deu anys, el Departament de Drets Socials ha gairebé duplicat el seu pressupost, amb més de la meitat de l’increment ocorregut durant la present legislatura.
El conseller també va subratllar la importància d’aprofitar aquesta oportunitat per millorar la resposta del país i la societat davant de reptes com la pobresa, la fractura social i l’atenció a col·lectius vulnerables. Aquesta inversió permetrà afrontar problemes com les llistes d’espera, millorar els salaris del personal del sector, augmentar la protecció a la infància en risc i fomentar l’emancipació juvenil, entre altres.
Del total del pressupost, un 60% es destina a la promoció de l’autonomia personal, un 24% a la lluita contra la pobresa, i un 12% a suportar les famílies, atenció a la infància i polítiques de joventut.
El conseller va detallar tres grans àmbits d’actuació amb aquests pressupostos: l’enfortiment de la xarxa de protecció contra la pobresa, l’enfortiment de les polítiques del cicle de vida i l’abordatge de la vida independent. A més, va assenyalar tres plantejaments transversals: la modernització del departament, l’enfortiment de les aliances amb el món local i el reforç del tercer sector.
Així mateix, el pressupost de Drets Socials respon a sis eixos estratègics: enfortir el sistema de serveis socials, impulsar polítiques de suport a les famílies i a les etapes del cicle de vida, assegurar la vida independent de les persones, promoure la modernització del departament, col·laborar amb els ens locals i reforçar el tercer sector social.
Aquests eixos estratègics pretenen millorar la resposta del Departament de Drets Socials a les necessitats de la ciutadania en matèria de drets socials, oferint un suport més eficaç i ampli als col·lectius més vulnerables de la societat.
Per enfortir el sistema de serveis socials, es preveu una ampliació de les polítiques destinades a les persones i famílies en situació de major vulnerabilitat per reduir la pobresa i l’exclusió social. Això inclou un increment de la dotació de les prestacions com la renda garantida de ciutadania (RGC) i l’augment de l’indicador de renda de suficiència de Catalunya (IRSC). També es destina una part del pressupost a la condonació del deute energètic de les famílies vulnerables.
Pel que fa a l’impuls de polítiques de suport a les famílies i a les etapes del cicle de vida, es preveu un reforç dels centres de desenvolupament infantil i atenció precoç (CDIAP) i una major cobertura de les prestacions per acolliment en famílies alienes i extenses. A més, s’incrementarà el suport econòmic per a entitats de lleure infantil i juvenil per garantir la participació equitativa d’infants i joves amb discapacitat.
Pel que fa a l’assegurament de la vida independent de les persones, es preveu una ampliació de les places públiques per als serveis residencials i d’atenció diürna destinats a persones grans, persones amb discapacitat o malaltia mental. També s’incrementaran les prestacions econòmiques vinculades per pagar aquests serveis, amb l’objectiu de reduir les llistes d’espera per a l’accés a aquests serveis.
Pel que fa a la promoció de la modernització del departament, es destinaran recursos addicionals al pla de transformació digital, així com a l’avaluació de les polítiques públiques.
Quant a la col·laboració amb els ens locals, es preveu un increment de la dotació del contracte programa del departament amb els ens locals en matèria de serveis socials i altres programes relacionats amb el benestar social.
Finalment, pel que fa al reforç del tercer sector social, s’augmentarà el pressupost destinat a projectes impulsats per les entitats del tercer sector, amb l’objectiu de promoure polítiques de suport a la societat civil organitzada.