Dincat denuncia la discriminació laboral de les persones amb discapacitat intel·lectual

La Federació demana que s’impulsin els Itineraris Formatius Específics

mercat laboral discapacitat intel·lectual
Només 2 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual treballen // Foto: Imatge cedida per Ajuntament de Barcelona

Dincat Plena Inclusió, federació que vetlla per la defensa dels drets, la dignitat i la millora de la qualitat de vida de les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament i les seves famílies a Catalunya, ha denunciat la triple discriminació que pateixen les persones amb discapacitat intel·lectual o del desenvolupament per accedir al mercat de treball.

En primer lloc una oferta formativa pre-laboral inadequada. Segons la Federació, els joves amb discapacitat intel·lectual compten amb una formació insuficient que els prepari per al món laboral, un cop acaben l’etapa post obligatòria. Per a aquells joves sense l’ESO, l’oferta formativa es concentra només entre els 16 i els 21 anys perquè els PFI (Programes de Formació i Inserció) tan sols es poden cursar durant aquest període. Només 3 de cada 10 persones amb discapacitat intel·lectual tenen estudis de secundària o PFIs.

BANER_300X250

La segona discriminació que pateix aquest col·lectiu és que tenen greus dificultats per accedir al treball. Els Centres Especials de Treball i els programes de treball amb suport en l’empresa ordinària continuen afectats per les retallades dels últims anys en polítiques actives d’ocupació. Actualment només el 17% de les persones amb discapacitat intel·lectual, es a dir 2 de cada 10, treballa.

Per últim, a les dificultats de formació i d’accés al treball, se suma que les persones amb discapacitat intel·lectual tenen una oferta ocupacional pràcticament inexistent.

Davant d’aquesta situació Dincat va reclamar al Departament d’Ensenyament que acceleri el desplegament dels Itineraris Formatius Específics (IFE) per a alumnes amb necessitats educatives especials entre els 16 i els 21 anys. Aquests itineraris tenen una durada de 4 anys i inclouen continguts que permeten l’especialització, així com l’aprenentatge d’habilitats personals i socials necessàries per al seu desenvolupament.

La Federació també va demanar al Departament de Treball que es permeti fer contractacions noves en els Centres Especials de Treball i que es recuperin els recursos destinats a la inserció a l’empresa ordinària, d’abans de les retallades, perquè aquests són els 2 únics dispositius que asseguren l’accés al treball del col·lectiu. Dincat també va recordar que s’ha de garantir que les persones amb discapacitat intel·lectual, com qualsevol altre ciutadà, puguin reciclar-se i disposin d’una formació permanent, més enllà dels 21 anys, que les prepari millor per al món laboral.

banner_dental

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*