BCN-Sarajevo en tàndem per impulsar l’esport com a integració i la pau a Bòsnia

Un ciclista cec i el seu guia recorreran 2.200 km en 15 dies

tàndem Artero i Manso
Artero i Manso posen amb el tàndem amb el que faran la ruta // Foto: Imatge cedida per ONCE

Joan Josep Artero, ex bomber i afiliat a l’ONCE i el seu guia Xavier Manso sortiran el proper 28 de maig a les 11 h de la plaça de Sant Jaume de Barcelona per fer en tàndem els 2.200 quilòmetres que separen la capital catalana de Sarajevo. Aquest projecte anomenat “Superant foscors” té l’objectiu d’impulsar l’esport com a integració i la pau a Bòsnia.

L’arribada a Sarajevo està prevista pel diumenge 12 de juny, i durant aquests 15 dies els dos ciclistes travessaran sis països, recorrent una mitjana de 150 Km diaris. A la primera etapa fins a Sant Celoni, està previst que els acompanyin un bon nombre d’amics ciclistes, entre 200 i 300, entre elles persones cegues amb els seus tàndems i diversos clubs. De la mateixa manera, també està previst que el dia 11 de juny, Artero i Manso, estiguin acompanyats per diferents esportistes dels clubs ciclistes de Bòsnia, des de Srebrenica fins a arribar a Sarajevo.

Banner Col·lectiu Ronda 300x600

El projecte té un triple propòsit: Per una banda demostrar que, qualsevol persona, tingui discapacitat o no, pot fer allò que es proposi. En segon lloc vol promocionar i impulsar l’esport com a eina integradora de les persones que tinguin alguna discapacitat. Fomentar la integració a la societat mitjançant l’esport adaptat i l’activitat física, a fi que l’esport esdevingui totalment inclusiu per a persones amb discapacitat; per últim vol difondre les conseqüències, després de 20 anys, de la sense raó d’una guerra i que ningú oblidi la barbàrie d’una massacre, la barbàrie dels assassinats massius a Bòsnia.

Dos apassionats de l’esport i la superació personal

BANER_300X250

Joan Josep Artero té 63 anys i és afiliat a l’ONCE. Bomber de professió fins el 2003 i actualment jubilat a conseqüència de la malaltia de Stargard que li va suposar la pèrdua de la visió central en el dos ulls. L’any 1992 va ser el tècnic de ciclisme en tàndem per persones cegues de l’ONCE de Catalunya i participa als Jocs Paralímpics de Barcelona 92, Atlanta 96, Sidney 2000 i Atenes 2004, on van aconseguir grans èxits.

Des del 2005, ja amb problemes greus de visió, participa en proves esportives mundials com a motivació per a superar la nova situació personal. Entre elles assoleix grans èxits: Medalla de Bronze en Campionat del Món de Mitja Marató de bombers a Hong Kong (2008), Campió del Món de Marató per a Bombers en Liverpool (2009), Campió de Catalunya de Marató a L’Escala (2010), Campió del Món de 10 km Bombers a Policies. New York (2011), finsisher Titan Desert amb hase pino (2009), finisher Ironman de l’Ampolla (2011).

El seu impuls i dedicació personal per l’esport han fet que hagi estat guardonat amb la Medalla d’or al Mèrit Esportiu per la Federació Catalana de Triatló (2012) i guardonat també amb el Premi a la Solidaritat i Superació Personal de l’ONCE (2012).

Xavier Manso, de 44 anys i Mosso d’Esquadra de professió, serà el guia i els ulls que permetran a Artero fer front a la foscor del viatge. La implicació i col·laboració de Manso amb el món paralímpic comença a Barcelona 92, on a la prova de marató i com a guia d’una persona amb deficiència visual aconsegueixen la medalla de plata.

Des d’aquest moment fins aleshores, ha participat amb èxit en diverses proves competitives com ara, als mundials de Policies i Bombers al Quebec 2005 a les proves de triatló i mitja marató on va aconseguir la medalla de plata, guanyador de l’ultratrail Serra de Tramuntana (110 kms) a l’any 2010 amb rècord de la prova inclòs, etc. També ha participat en esdeveniments commemoratius com la travessa en solitari i sense assistència de Srebrenica fins a Nezuk l’any 2014.

Deixa un comentari

La vostra adreça de correu no serà publicada


*