Diumenge, 19 maig 2024
spot_img
IniciDESTACADESCOCEMFE impulsa la inclusió de noves patologies per a la jubilació anticipada...

COCEMFE impulsa la inclusió de noves patologies per a la jubilació anticipada de persones amb discapacitat

Demana accelerar la creació de la comissió per a la valoració d’onze noves malalties

cocemfe barcelona jubilació anticipada llista de malalties
L’entitat reclama que s’incloguin més patologies per accedir a la jubilació anticipada // Foto: COCEMFE

La Confederació Catalana i la Confederació Espanyola de Persones amb Discapacitat Física i Orgànica (COCEMFE Catalunya i COCEMFE nacional) han fet una crida urgent per a accelerar la creació de la comissió encarregada de valorar la inclusió de noves patologies en els criteris per a la jubilació anticipada dels treballadors i treballadores amb un grau de discapacitat del 45% o superior. Aquesta demanda es fa després que la Confederació nacional hagi plantejat al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions la inclusió de onze noves patologies en aquesta consideració.

Amb aquesta iniciativa, COCEMFE pretén fer efectiva la disposició establerta en el Reial decret 370/2023, de 16 de maig, que preveu la regulació d’un procediment d’inclusió de noves patologies generadores de discapacitat per a la jubilació anticipada, així com la seva actualització i ampliació. Les onze patologies proposades són: malaltia de Parkinson, lupus eritematós sistèmic, artritis reumatoide, espina bífida, fibromiàlgia, encefalomielitis miàlgica, malaltia de Steinert, malaltia de Huntington, malaltia d’Andrade, immunodeficiències primàries i esclerodèrmia.

Aquest procés va començar amb una consulta a les entitats del Moviment Associatiu de COCEMFE, que va culminar amb l’anàlisi de onze informes independents, els quals van recopilar evidència científica sobre la reducció de l’esperança de vida associada a aquestes malalties, un paràmetre clau per a justificar la necessitat de la jubilació anticipada. Anxo Queiruga, president de COCEMFE, destaca que “la jubilació anticipada és per a moltes persones amb discapacitat un pas imprescindible per a la seva salut i benestar”.

El Reial decret 370/2023 preveu la creació d’una comissió tècnica encarregada de proposar la incorporació de les noves patologies, amb l’objectiu de garantir l’objectivitat del procediment. En aquest sentit, COCEMFE Catalunya i COCEMFE nacional reclamen al Ministeri d’Inclusió, Seguretat Social i Migracions que el moviment associatiu de la discapacitat sigui partícip d’aquesta comissió tècnica per a assegurar una representació adequada dels interessos de les persones amb discapacitat.

Anxo Queiruga assegura que des de COCEMFE es continuarà treballant en col·laboració amb les organitzacions del Moviment Associatiu i amb experts tècnics per a seguir ampliant el llistat de patologies considerades per a la jubilació anticipada. A més, es busca millorar el procediment establert pel Govern per a l’actualització d’aquest llistat, assegurant-ne la transparència i la inclusió.

La darrera regulació de la jubilació anticipada, aprovada el 2023, va representar una flexibilització d’aquesta prestació, en resposta a una demanda històrica de COCEMFE i del moviment associatiu de la discapacitat, representat pel Comitè Espanyol de Representants de Persones amb Discapacitat (CERMI). A més de l’establiment d’un procediment d’actualització de patologies, aquesta regulació va reduir el període de cotització necessari per a accedir a la jubilació anticipada en determinades circumstàncies.

- PUBLICITAT -

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content