Dimecres, 29 juny 2022
Dimecres, 29 juny 2022
IniciInclusió SocialEl CGPJ planteja l’ús d’una terminologia "més precisa i respectuosa" amb les...

El CGPJ planteja l’ús d’una terminologia “més precisa i respectuosa” amb les persones amb discapacitat

Proposa al Congrés la modificació de la Carta dels Drets dels Ciutadans davant la Justícia

cgpj terminologia discapacitat
Seu del CGPJ // Foto: Wikipèdia

La Comissió Permanent del Consell General de Poder Judicial (CGPJ) ha acordat aquesta setmana proposar al Congrés dels Diputats la modificació de la Carta dels Drets dels Ciutadans davant la Justícia per introduir diversos canvis que la facin “més precisa” i “més respectuosa” amb els diferents col·lectius de persones amb discapacitat.

Aquesta proposta de reforma respón a la petició que la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA) va fer arribar al vocal i president del Fòrum Justícia i Discapacitat del CGPJ, Juan Manuel Fernández.

banner newsletter oferta 50%

respón a la petició que la Federació de Persones Sordes de Catalunya (FESOCA)

Entre els canvis del text proposats per la Comissió Permanent està substituir l’expressió “els més febles” del títol II de la Carta per la de “persones en situació de vulnerabilitat”.

També planteja substituir el terme “discapacitat” del segon apartat del títol II per l’expressió “persones amb discapacitat”.Assenyala que la paraula “discapacitat” no s’ha d’utilitzar perquè transmet la idea errònia que la persona està limitada en totes les seves capacitats, i que el correcte és fer servir l’expressió “persones amb discapacitat”.

En aquest sentit, l’òrgan de govern dels jutges apunta que la Convenció Internacional sobre els Drets de les Persones amb Discapacitat (2006), ratificat per Espanya, només utilitza com a expressió vàlida i admissible la de “persones amb discapacitat”.

Recorda que el mateix passa amb la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència, que obliga les administracions públiques a fer servir l’expressió “persona / es amb discapacitat”.

Més propostes del CGPJ

El CGPJ també veu necessari suprimir els termes “mut” i “intèrpret de signes” del punt 30 de la Carta. Argumenta que la paraula “mut” resulta inadequada a causa que el mutisme pot no ser causat per la sordesa, sinó per altres causes.

L’expressió “intèrpret de signes” la considera “incorrecta i imprecisa” perquè els signes, de forma aïllada, no tenen un significat gramatical ple; “Però, la llengua de signes té una estructura i una gramàtica pròpies que utilitzen les persones signants i les persones sordcegues que empren aquest sistema de comunicació. A Espanya, la llengua de signes ha estat reconeguda i regulada per llei en 2007 “.

Així mateix, proposa incloure al col·lectiu de persones sordcegues en el punt 30. El CGPJ considera necessari fer una referència expressa a aquest col·lectiu dins de l’apartat referit a les persones amb discapacitat sensorial.

“La sordceguesa és una discapacitat diferenciada i única pel que les persones que la pateixen tenen unes necessitats específiques i diferents a les de les persones sordes i a les de les persones cegues”, apunta.

Finalment, reclama que es faci menció expressa als “serveis de videointerpretació” en el punt 30.

Diari de la DisCapacitat Oferta Newsletter 50% descompte

Ara per només 7,99 € durant el primer any rebràs al teu correu cada dia tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya. No deixis escapar aquesta oportunitat!!

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES

CatalàEspañol
Skip to content