Dijous, 2 desembre 2021
IniciDretsCampanya de la FCSD per reivindicar l’accessibilitat del dret a vot de...

Campanya de la FCSD per reivindicar l’accessibilitat del dret a vot de les persones amb discapacitat intel·lectual

Amb una sèrie de vídeos que mostren com volen ser tractades les persones del col·lectiu

campanya fcsd accessibilitat dret a vot discapacitat intel·lectual
La campanya reivindica el dret a participació en igualtat de condicions // Foto: FCSD

La Fundació Catalana Síndrome de Down (FCSD),a través de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta (ADHMT), ha llançat una campanya destinada a reivindicar l’accessibilitat del dret a vot de les persones en situació de discapacitat intel·lectual en el context de les properes eleccions al Parlament que se celebran el proper 14 de febrer.

La campanya consta d’una sèrie de nou vídeos que representen una hipotètica jornada electoral on es mostra en diferents escenes com volen ser tractades les persones amb discapacitat intel·lectual per tal de garantir plenament el seu dret a vot en unes eleccions.

fiare banca etica crowdfunding

Així es mostren diferents píndoles sobre un mateix fil conductor amb títols com “Tingues paciència si vaig lenta”, “Adreça’t directament a mi”, “Dona’m instruccions clares”, “Tinc molt a dir” o “Sóc una persona adulta”. 

Les properes eleccions del 14-F posen de manifest la necessitat de treballar per garantir la participació en igualtat de condicions de les persones en situació de discapacitat en la línia del conveni que van signar el departament d’Acció Exterior, Relacions Institucionals i Transparència i la federació DINCAT

D’acord amb això, l’ADHMT reivindica que l’Administració vetlli per una accessibilitat real a la informació que garanteixi a les persones en situació de discapacitat intel·lectual exercir el seu dret a participar en un procés electoral. En aquest context d’excepcionalitat marcat per la Covid-19, la informació sobre el funcionament electoral o el vot correu no ha estat plenament accessible. “Que estiguem o no en una situació de discapacitat no ens ha d’impedir posar una papereta dins una urna. Tenim el dret a votar com qualsevol altra persona i se’ns ha de garantir poder fer-ho”, explica Andy Trias, president de l’Assemblea de Drets Humans Montserrat Trueta de la FCSD. 

Cal recordar que el 2019 van votar per primera vegada a Espanya prop de 100.000 persones amb discapacitat intel·lectual – s’estima que unes 16.000 a Catalunya-, després de la reforma de la llei electoral (LOREG) de l’any 2018.

Un dret reconegut a l’article 29 de la Convenció Internacional de Drets de les Persones amb Discapacitat, que diu que l’Administració ha d’assegurar que les persones en situació de discapacitat “puguin participar plenament i efectivament en la vida política i pública en igualtat de condicions amb les altres”. Per tal que això sigui possible, s’han de garantir que els procediments, les instal·lacions i els materials electorals siguin adequats, accessibles i fàcils d’entendre i utilitzar. 

De la mateixa manera, la Convenció reconeix la protecció del dret de les persones en situació de discapacitat a “emetre el seu vot en secret en eleccions i referèndum públics sense intimidació”. 

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES