Barcelona Activa posarà en marxa al mes de maig tres nous punts d’inserció sociolaboral adreçats a joves amb trastorn mental als districtes de Sant Andreu, Sant Martí i Nou Barris, que permetran oferir una atenció descentralitzada, específica i personalitzada a uns cent cinquanta joves d’entre 16 i 35 anys amb problemes de salut mental.
Aquesta iniciativa fruit de la coordinació entre l’Àrea de Drets Socials de l’Ajuntament de Barcelona i Barcelona Activa, s’emmarca dins de tres actuacions estratègiques que es portaran a terme al llarg dels propers anys: el Pla de salut mental de Barcelona 2016-2022, l’Estratègia per a l’ocupació 2016-2020 i el Pla de foment de l’ocupació juvenil de qualitat (2016-2020).
Les persones que accedeixen a aquest nou servei rebran suport en la formació i recerca de feina ajundant a lluitar contra estigmes i estereotips que aquest col·lectiu pateix en el món empresarial i millorar-ne la inserció en el mercat de treball.
Segons estudis de l’Agència de Salut Pública de Barcelona, la crisi econòmica ha causat un increment del patiment i l’angoixa i un augment de l’assisteǹcia sanitària. D’aquesta manera, els centres de salut mental infantil i juvenil van atendre l’any 2015 un total de 12.066 menors, un 15% més que durant l’any anterior. Un 62% dels atesos eren nois. Pel que fa a la població adulta, el nombre de persones ateses als centres de salut mental va ser de 44.953 (un 5% més respecte a l’any anterior). Un 60% del total eren dones.
En la presentació de la mesura, el primer tinent d’alcaldia, Gerardo Pisarello, va assegurar: “Com a Govern situem l’atenció a la vulnerabilitat o a les persones amb dificultats d’inserció com una prioritat per promoure la igualtat d’oportunitats”. Per Pisarello “la situació del col·lectiu de joves amb patologies mentals és un problema sanitari i també social i ocupacional, atès que si no se’n resol la inserció en el món laboral, pot acabar produint-se un problema de manca d’oportunitats, marginació i exclusió social”.