Dissabte, 2 desembre 2023
- PUBLICITAT -spot_img
IniciDISCAPACITATEn marxa un estudi per la detecció precoç de l’Alzheimer en persones...

En marxa un estudi per la detecció precoç de l’Alzheimer en persones amb síndrome de Down

campanya 25N diba

estudi detecció precoç alzheimer persones síndrome down
L’estudi es va presentar al Palau Macaya de Barcelona // Foto: Obra Social “la Caixa”

Ahir es va presentar al Palau Macaya de l’Obra Social “la Caixa” el projecte pioner Down Alzheimer Barcelona Neuroimaging Initiative (DABNI), impulsat per la Fundació Bancària “la Caixa” i l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i que pretén trobar els biomarcadors que indiquin el deteriorament cognitiu que poden patir les persones amb síndrome de Down i la detecció precoç de la malaltia de l’Alzheimer.

Cap als 40 anys, pràcticament totes les persones que tenen síndrome de Down presenten els elements característics de la malaltia d’Alzheimer, perquè els subjectes amb síndrome Down tenen una còpia extra de la proteïna precursora d’amiloide.

El projecte actual consisteix a avaluar una cohort de 1.000 individus adults amb síndrome de Down al llarg de tres anys per detectar precoçment el possible desenvolupament de la malaltia d’Alzheimer. Aquestes persones rebran un seguiment anual que inclou una sèrie de proves, com ara una avaluació clínica, neurològica i neuropsicològica, un electroencefalograma (EEG) i una analítica sanguínia. En un subgrup, a més, es duran a terme unes proves específiques consensuades internacionalment per avaluar l’evolució de la malaltia d’Alzheimer.

Els objectius de l’estudi són els següents:

– Avançar en el coneixement dels mecanismes patogènics que van del dipòsit anormal d’amiloide a nivell cerebral a la causa de la mort de les neurones.

Campanya 25N Diputació de Barcelona

– Disposar dels biomarcadors que indiquin en quina de les tres etapes patològiques de la malaltia d’Alzheimer es troba el pacient (preclínica, simptomàtica amb deteriorament cognitiu lleu o simptomàtica en l’etapa de demència).

– Desenvolupar estratègies terapèutiques per a les etapes preclínica o prodròmica (abans de la demència) per aconseguir la prevenció de l’Alzheimer en la síndrome de Down.

– En l’àmbit del tractament, millorar la qualitat de vida dels malalts i familiars controlant els símptomes d’una forma més efectiva.

La presentació d’aquest estudi va anar a càrrec de Jaume Giró, director general de la Fundació Bancària ”la Caixa”; el doctor Rafael Blesa, director del Servei de Neurologia de l’Hospital de la Santa Creu i Sant Pau, i Albert Salazar, director gerent del mateix hospital.

Giró va explicar que “avui presentem un estudi pioner a càrrec dels millors experts, que ha de contribuir a millorar notablement la salut de les persones amb síndrome de Down, que per la seva trisomia (alteració genètica) presenten un risc elevat de poder desenvolupar la malaltia d’Alzheimer. No solament per ells, sinó també per les seves famílies, cal unir tots els esforços necessaris per aconseguir una millor qualitat de vida per a aquesta part de la societat, sensiblement en risc d’exclusió”.

Per la seva part, el doctor Rafael Blesa va afirmar que “ara, gràcies a la filantropia de la Fundació Bancària ”la Caixa”, tenim l’oportunitat única d’estudiar la cohort de persones amb Down més gran del món, constituir-nos en el centre de referència internacional de la recerca de la malaltia d’Alzheimer en el Down, avançar en el coneixement de la manera com emmalalteix el cervell, fer el diagnòstic abans de l’aparició de la demència, i poder desenvolupar tractaments preventius per a les persones amb risc de patir Alzheimer, sobretot, per a les que són portadores d’una predisposició genètica, com la síndrome de Down”.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content