17.3 C
Barcelona
Divendres, 23 octubre, 2020

Últimes notícies

L’AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat als municipis

L’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Observatori de la Discapacitat...

TASF destina una nova partida de 13,6M€ a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat avui una nova injecció de 13,6 milions...

L’Ajuntament de Barcelona, premiat per les superilles de les cures posades en marxa en el marc del SAD

La Fundación Pilares ha premiat les superilles de les cures posades en marxa per l’Ajuntament de Barcelona,...

Cinc nous llibres en lectura fàcil i quatre activitats per facilitar l’aprenentatge del català i l’aranès

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, acompanyada de la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Eugènia...

Més de 230 persones troben feina el 2019 gràcies al servei d’intermediació laboral d’ASPID

El SIL va atendre l’any passat 439 persones amb discapacitat

Curs formació servei intermediació laboral aspid
Un curs de formació d’auxiliar de serveis // Foto: ASPID

Un total de 233 persones han aconseguit feina l’any 2019 gràcies a la tasca del Servei d’Intermediació Laboral d’ASPID (SIL), àrea adreçada a persones amb discapacitat reconeguda i a persones que es troben en situació de vulnerabilitat i necessiten un servei especialitzat d’acompanyament per aconseguir una ocupació estable. 

D’altra banda, l’entitat lleidatana va assessorar 107 persones per mitjà del programa d’Emprenedoria i Autoocupació. Igualment, van passar per l’àrea de formació 563 alumnes, amb 3.250 hores impartides. En total, el SIL va atendre l’any passat 776 persones.

Cal recordar que ASPID ofereix serveis d’orientació professional i formativa, intermediació en ofertes, i formació ocupacional per a la millora competencial i emprenedoria.

Dels 233 homes i dones contractades en alguna empresa o entitat, 143 eren persones amb discapacitat (el 61%). El servei d’intermediació laboral va assolir un total de 341 contractes, dels quals un 77% han estat en el sector de serveis, el 13% en de la indústria, el 8% en el de l’agricultura i un 2% en el de la construcció.

Contractes en empreses lleidatanes i autoocupació

Pel que fa a les gestions fetes pel servei d’intermediació laboral amb empreses de la demarcació de Lleida, ASPID va treballar l’any passat amb 368, amb un total de 3.461 contactes portats a terme. Com a resultat es van gestionar 63 convenis de pràctiques i 277 ofertes de feina.

El 81% dels contractes s’han formalitzat amb empreses del mercat ordinari, un 18% amb Centres Especials de Treball i un 1% amb empreses d’inserció. Es manté la tendència del mercat a fer contractes de curta durada: el 41,5% d’entre 0 i 3 mesos, el 16% d’entre 3 i 6 mesos, el 10% d’entre 6 mesos i un any, el 13% dels contractes han estat d’un any i un 3,5% son contractes indefinits. El 16% restant ha estat d’altres tipus, com contractes d’interinitat, obres i serveis sense temporalitat o contractes d’aprenentatge.

El perfil de les persones ocupades el 2019 per mitjà dels serveis d’Aspid no ha variat respecte a d’altres anys, tot i que hi ha un petit increment de treballadors en activitats de serveis, contractats per compte aliè i en el sector privat. Es tracta sobretot de contractes temporals de menys de 6 mesos (els contractes indefinits perden terreny any rere any) a jornada completa, tot i que el treball a temps parcial és cada vegada més gran. La majoria d’ocupats es va concentrar en els serveis de restauració, serveis d’atenció a persones o seguretat (com vigilants, controladors d’accessos, etc.) i venedors.

D’altra banda, de les 107 persones assessorades pel servei d’intermediació laboral durant el 2019 en el marc del programa d’Emprenedoria i Autoocupació, 14 van ser persones amb discapacitat (el 13%). En total es van crear 33 empreses, 6 empreses més que l’any anterior.

Perfil de les persones ateses

El prototip dels 776 atesos pel servei d’intermediació laboral d’ASPID (439 amb Certificat de Discapacitat reconeguda i 337 sense discapacitat) és el d’una persona més gran de 45 anys i amb baixa qualificació, home o dona indistintament, i de procedència nacional. Un perfil bastant similar al dels anys anteriors, motiu pel qual ASPID s’ha centrat en aquests col·lectius amb més dificultat d’accés al mercat de treball, que han vist que la seva situació d’atur ha esdevingut crònica.

Entrant en el detall, el 49% eren homes i el 51% dones. Quan a l’edat, el 6% tenien entre 16 i 25 anys, el 14% entre 26 i 35 anys, el 26% d’entre 36 i 45 anys, el 36% d’entre 46 i 55 anys i el 18% tenien més de 55 anys. En conjunt, més de la meitat de les persones ateses eren majors de 45 anys. 

El 52% de les persones participants no tenien estudis o tenien estudis primaris, el 18% tenien estudis secundaris, el 26% han cursat Batxillerat o Formació Professional, i el 4% tenien estudis universitaris. Pel que fa a la procedència, el 71% de les persones que es van atendre eren ciutadans de l’Estat, el 10% eren comunitaris i el 19% extracomunitaris.

Per tipologia de discapacitat ateses, el 76% eren persones amb discapacitat física, un 4% tenien discapacitat visual, un 4% discapacitat auditiva, un 9% discapacitat intel·lectual i un 7% tenien alguna malaltia mental.

Quan a la situació econòmica, el 30% no tenia cap tipus d’ingrés, el 26% rebia prestacions no contributives, el 19% percebia alguna prestació contributiva (per incapacitat laboral, etc.), el 14% rebia la prestació de l’atur, i un 11% tenia altres tipus d’ingressos no tipificats. Aquestes dades indiquen que la majoria de persones, en el moment d’arribar al servei, portaven un mínim d’un any sense treballar, un temps llarg d’inactivitat que es relaciona directament amb la pèrdua d’hàbits laborals i amb l’allunyament del que demana el mercat.

Gran part de les persones ateses al servei són dones i homes amb càrregues familiars (fills o pares/mares), generalment sense carnet de conduir o vehicle pel cost que suposa mantenir-lo (tot i l’estructura de transport públic deficitària a la majoria de comarques), persones  immigrades sense coneixement de l’idioma o estereotipades en certs sectors laborals. Tots aquests factors condicionen en moltes ocasions l’accés a l’ocupació.

S’assoleixen les 3.250 hores de formació

Un terç del total del temps dedicat l’any 2019 a la formació, 2.132 hores, va correspondre a formació bàsica, en la que van participar 425 persones. Les 6 càpsules formatives específiques d’Autoocupació i Emprenedoria Social van tenir una durada de 12 hores, amb un total de 60 participants.

En l’àmbit de la formació ocupacional es van portat a terme 6 cursos (el doble que l’any anterior) en les especialitats d’administratiu polivalent per a PIMES, peó d’indústria agroalimentària, encarregat de línia a la indústria agroalimentària, tele operador/a, auxiliar d’oficina i auxiliar de serveis. En aquest apartat es van desenvolupar un total de 1.106 hores i es van formar 78 alumnes, el 46% dels quals va aconseguir una feina un cop finalitzada la formació.

En l’àmbit de la formació ASPID treballa diferents formats de tallers, càpsules formatives, cursos de formació ocupacional, etc. Totes aquestes activitats estan adreçades a l’adquisició de competències tècniques i transversals i a la millora de l’ocupabilitat de les persones usuàries del servei.

Font: ASPID

Subscriu-te a la nostra Newsletter

Per rebre al teu correu les últimes notícies, anuncis i ofertes exclusives del món de la discapacitat

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

L’AMB presenta una diagnosi de les necessitats de les persones amb discapacitat als municipis

L’Àrea de Desenvolupament Social i Econòmic de l’Àrea Metropolitana de Barcelona (AMB) i l’Observatori de la Discapacitat...

TASF destina una nova partida de 13,6M€ a la inserció laboral de les persones amb discapacitat

El Departament de Treball, Afers Socials i Famílies ha anunciat avui una nova injecció de 13,6 milions...

L’Ajuntament de Barcelona, premiat per les superilles de les cures posades en marxa en el marc del SAD

La Fundación Pilares ha premiat les superilles de les cures posades en marxa per l’Ajuntament de Barcelona,...

Cinc nous llibres en lectura fàcil i quatre activitats per facilitar l’aprenentatge del català i l’aranès

La directora general de Política Lingüística, Ester Franquesa, acompanyada de la codirectora de l’Associació Lectura Fàcil, Eugènia...

NO ET PERDIS...

Les mesures de prevenció pel coronavirus obliguen a ajornar la fira ‘Sí i Millor’ d’ocupació de persones amb discapacitat

La fira ‘Sí i Millor, di_capacitat i Talent’ que s’havia de celebrar demà i dijous a Barcelona...

Campanya de DINCAT per reivindicar la igualtat de drets entre homes i dones i acabar amb la discriminació de gènere

En motiu de la celebració del Dia Internacional de la Dona, DINCAT ha impulsat la campanya #8mTOTESlesdones...

Els 300 milions de persones afectades per Malalties Rares celebren el seu dia reclamant una millor atenció

Com no podia ser d’una altra forma, el Dia de les Malalties Rares se celebra enguany el...

La demanda de població dependent a Catalunya supera de llarg les previsions en els darrers dos anys

D’ençà de l’entrada en vigor de la Llei de l’Autonomia Personal i l’Atenció a la dependència (LAPAD),...

El CERMI proposa una reforma legal que atorgui a les persones amb dependència el grau de discapacitat del 33%

El Comitè Espanyol de Representants de les Persones amb Discapacitat (CERMI) ha fet arribar al Govern central...