Dimarts, 30 novembre 2021
IniciInclusió LaboralASPID va inserir al 2017 un total de 345 persones en el...

ASPID va inserir al 2017 un total de 345 persones en el mercat laboral, el 33% dels usuaris atesos

aspid mercat laboral 2017 usuaris presentació
Acte de presentació del balanç dels Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral // Foto: ASPID

Els Serveis d’Orientació,Formació i Intermediació Laboral d’ASPID va aconseguir l’any passat inserir 345 persones, el 33% dels usuaris atesos, en el mercat laboral, segons es va donar a conèixer la setmana passada en el decurs de l’acte de presentació del balanç dels Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral d’ASPID corresponent a l’any 2017.

La majoria de les 1.064 persones que van passar per aquest servei pertanyien als col·lectius de persones amb discapacitat, immigrants, dones, joves i els majors de 45 anys aturats de llarga durada.

diari-discapacitat-300x250e

La presidenta d’ASPID, Bibiana Bendicho, va destacar “l’èxit de la metodologia aplicada pels professionals de l’associació que ha permès aconseguir un índex d’inserció laboral històric dels usuaris del 33%” i va afegir que “els programes de polítiques actives d’ocupació estan oberts a tota la població que estigui en atur i en situació de vulnerabilitat social”. No obstant això, va recordar que l’índex d’atur d’aquest col·lectiu triplica el de la resta de ciutadans i ciutadanes i, per tal de millorar la situació, va demanar que “els programes de polítiques actives d’ocupació de la Generalitat deixin de ser tan estàndards i s’adeqüin més a les demandes laborals específiques de la població, del mercat de treball i del teixit empresarial de cada territori”.

El director territorial a Lleida del Departament de Treball, Afers Socials i Famílies, Joan Santacana, va manifestar que “el Servei Públic d’Ocupació de Catalunya (SOC) ja està treballant per incorporar convenis a mida a cada territori, que preveuen la participació de tots els agents socials, per tal de definir estratègies laborals més exitoses”. Santacana també es va mostrar orgullós amb la tasca d’ASPID i va titllar la xifra de contractació del 33% aconseguida l’any passat d’“hiperinserció i més tenint en compte que els usuaris pertanyen a un col·lectiu que té moltes dificultats per accedir al mercat laboral”.

La directora del Servei d’Integració Laboral d’ASPID, Lídia Méndez, va informar que de les 1.064 persones ateses (978 per treballar per compte aliè i 86 per autoocupació), el 51% van ser homes, el 48% estaven en situació de risc d’exclusió –aquest col·lectiu té cada vegada un pes més important–, el 38% se situen a la franja d’edat de 46 a 55 anys i el 29% a la de 36 a 45 anys i el 65% van ser persones amb nacionalitat espanyola, l’11% provinents de la Unió Europea i un 24% van ser usuaris extracomunitàries. Cal destacar l’increment de persones amb estudis primaris, secundaris o Batxillerat que han accedit a la borsa de treball, del 35% de l’any 2016 al 59% d’enguany.

Aquest servei va aconseguir l’any passat 345 insercions laborals (89 contractes més que l’any anterior). En aquest sentit, cal destacar l’evolució històrica positiva de les contractacions, que han passat de les 77 de l’any 2012 a les 345 del 2017, i també de les ofertes de treball de les empreses visitades, que al 2012 eren 127 i l’any passat van ser 265.

Dels 345 contractes, el 83% corresponen a empreses ordinàries, el 5% van ser indefinits i el 72%, de fins a 6 mesos. Durant el 2017 es van fer 2.413 contactes amb 481 empreses de la demarcació de Lleida, es van gestionar un total de 265 ofertes de treball (tres més que l’any anterior) i es van signar 126 convenis de pràctiques. També es van crear 20 empreses i es van assessorar 86 emprenedors i emprenedores. En aquest sentit, Lídia Méndez va destacar que hi ha hagut un 55% d’efectivitat en relació a les empreses col·laboradores visitades i la gestió de les ofertes de treball que han fet.

Quant a la formació, es van impartir 2.357 hores de tallers de competències transversals a 567 alumnes i 1.005 hores de formació tècnica professional a 84 alumnes.

D’altra banda, l’any passat, ASPID va participar o va dur a terme 9 programes d’inserció laboral públics i privats: el Punt de Formació Incorpora de “la Caixa”; els Serveis Integrals d’Orientació, Acompanyament i Suport a la Inserció de les Persones amb Discapacitat i/o Malaltia Mental (SIOAS); el Treball amb Suport per a Persones amb Discapacitat; el Programa Orientació i Acompanyament a la Inserció; les Mesures Actives d’Inserció per a Persones Destinatàries de la Renda Mínima d’Inserció (MARMI); els Programes Integrals per a majors de 30 anys “Ponent Ocupació”; l’Agència de Col·locació d’ASPID; Incorpora de “la Caixa”, i el Punt d’Autoocupació Incorpora de “la Caixa”.

Els Serveis d’Orientació, Formació i Intermediació Laboral d’ASPID, creats l’any 2001, cobreixen el 91% de la població total de la demarcació de Lleida i compta amb la consolidació de punts d’actuació a les comarques del Segrià, les Garrigues, el Pla d’Urgell, l’Urgell, la Segarra, la Noguera i l’Alt Urgell. En total, hi treballen 29 professionals directes, entre orientadors i orientadores laborals tècnics d’empresa i diplomats i diplomades  i llicenciats i llicenciades en àmbit social.

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de les últimes notícies del món de la diversitat funcional a Catalunya

Fes-te subscriptor Premium

Si vols tenir accés a totes les notícies publicades al Diari, l'agenda del sector, i informació sobre subvencions, ajudes, convocatòries, recursos i moltes més coses, subscriu-te a la Newsletter Premium

Redacció/Fonts
diari de la Discapacitat / El digital de la diversitat funcional a Catalunya

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

- Publicitat-spot_img

ÚLTIMES NOTÍCIES