Dijous, 13 juny 2024
IniciDEPENDÈNCIAASPACE demana incloure les persones amb majors necessitats de suport en la...

ASPACE demana incloure les persones amb majors necessitats de suport en la reforma de les lleis de discapacitat i dependència

La Confederació presenta una sèrie de propostes a la consulta pública sobre la modificació de la Llei General de Discapacitat i la Llei de Promoció de l'Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència

aspace lleis de dependència i discapacitat
Una persona cuidadora acompanyan una persona amb dependència // Foto: Arxiu

La Confederació ASPACE, organització dedicada a defensar els drets de les persones amb paràlisi cerebral, ha participat activament en la consulta pública sobre la modificació de la Llei General de Discapacitat i la Llei de Promoció de l’Autonomia Personal i Atenció a les Persones en Situació de Dependència. Les propostes presentades per ASPACE es concentren en proporcionar suport adequat a les persones amb pluridiscapacitat i grans necessitats de suport, amb l’objectiu de garantir la seva participació social i promoure la seva vida independent segons els seus desitjos i preferències.

ASPACE ha subratllat la necessitat que aquestes reformes legals assegurin que les persones amb més necessitats de suport no siguin excloses dels processos de promoció de vida independent. La Confederació ASPACE insisteix en la importància de respectar la voluntat, els desitjos i les preferències individuals en la configuració del Sistema per a l’Autonomia i Atenció a la Dependència. Aquest enfocament es basa en garantir que les persones amb grans necessitats de suport rebin els suports adequats per facilitar la seva participació en la vida pública.

Una de les propostes clau d’ASPACE és la d’actualitzar les condicions d’accessibilitat i no discriminació, integrant l’accessibilitat cognitiva i adaptant la normativa al nou sistema de mesures de suport, incloent-hi els suports informals com la figura de la guarda de fet. Aquesta actualització és essencial per implementar el nou paradigma que ASPACE promou, reconeixent i oferint suports ajustats a les preferències de les persones amb grans necessitats de suport.

PUBLICITAT

Desinstitucionalització i suport continu

ASPACE destaca la importància de l’estratègia de desinstitucionalització, que té com a objectiu transformar els serveis per a persones amb necessitats de suport elevades. Aquesta estratègia busca oferir solucions habitacionals que cobreixin les activitats bàsiques diàries des d’un enfocament multidisciplinari, fomentant l’autonomia i el desenvolupament de projectes de vida personals. ASPACE recorda que el 80% de les persones amb paràlisi cerebral necessiten suport continuat per viure de manera independent i participar a la societat.

Per això, ASPACE proposa que hi hagi compatibilitat entre els serveis d’assistència personal, la solució habitacional escollida per la persona i l’assistència a un centre de dia. A més, ressalta que l’assistència a un centre de dia ha de ser compatible amb la prestació per cures a l’entorn familiar, per evitar la precarietat dels suports que presta la família fora del centre.

Dret a la participació i Vida Independent

ASPACE considera que el procés de desinstitucionalització no només implica on es viu, sinó també com es viu. Per a un projecte de vida independent, cada persona amb paràlisi cerebral ha de poder exercir els seus drets fonamentals, com ara el dret al treball, a l’educació i a la salut. Entre les propostes d’ASPACE destaca l’augment de la quota de reserva d’ocupació per a persones amb discapacitat al 4%, amb una reserva específica de l’1% per a persones amb pluridiscapacitat. També subratlla la necessitat d’adaptar els llocs de treball i d’oferir acompanyament laboral, considerant l’assistència personal com a essencial per a la inserció laboral i compatibilitzant el treball amb la residència a la solució habitacional desitjada.

PUBLICITAT

En l’àmbit educatiu, ASPACE reclama que es posi en valor la tasca dels centres d’educació especial i que es promogui la seva coordinació amb centres ordinaris com a entitats de referència. Pel que fa a la salut, ASPACE proposa regular la figura professional del gestor de casos per coordinar l’atenció integral entre professionals sociosanitaris i mèdics, així com actualitzar la Cartera de Serveis Comuns del Sistema Nacional de Salut. Aquesta actualització ha de permetre eliminar requisits discriminatoris per al maneig de cadires de rodes de propulsió elèctrica, facilitant l’accés a aquest recurs per a les persones amb grans necessitats de suport.

Compromís amb la inclusió

La Confederació ASPACE reafirma el seu compromís de continuar participant en aquestes consultes públiques per proposar i desenvolupar mesures que millorin la qualitat de vida i els drets de les persones amb grans necessitats de suport. ASPACE està disposada a col·laborar amb l’Administració per fer realitat aquestes propostes i assegurar que les persones amb pluridiscapacitat no quedin enrere en el procés de construcció d’una societat més inclusiva i accessible. Aquest compromís continu reflecteix la seva determinació per una societat on tots els individus tinguin la possibilitat de viure amb dignitat i autonomia.

PUBLICITAT

Subscriu-te a la Newsletter

Per estar al dia de tota l'actualitat del món de la diversitat funcional a Catalunya

Redacció/Fonts
Redacció/Fontshttps://diarideladiscapacitat.cat
Diari de la DisCapacitat. El digital de la diversitat funcional a Catalunya. Un mitjà fet per donar visibilitat a les persones amb discapacitat i pensat per reclamar la seva inclusió social

FER UN COMENTARI

Introduïu el vostre comentari.
Introduïu el vostre nom aquí

ÚLTIMES NOTÍCIES

Skip to content